Klimavenlig moské på tegnebrættet i Tyskland

Vind-turbiner skal gøre en ny moské i Norderstedt, Tyskland mere klimavenlig. Foto: ALI JAREKJI Denmark

En ny moské i Nordtyskland får indbygget vind-turbiner i minareterne

I den nordtyske by, Norderstedt, planlægges byggeriet af en moské, der med vind-turbiner vil kunne dække en tredjedel af byggeriets energiforsyning.

Det er en lille tyrkisk-islamisk gruppe med cirka 200 medlemmer, der i Norderstedt nord for Hamborg står bag byggeriet, der skal sætte byen på landkortet med en klimavenlig moské. Det skriver avisen The Guardian.

Den klimavenlige hemmelighed sidder i moskeens to minareter - de tårne, hvorfra der kaldes til bøn hver fredag.

Arkitekten bag projektet, Selcuk Ünyilmaz, havde længe spekuleret i alternativ energiforsyning til stedet:

Jeg overvejede, hvordan vi kunne give hellig arkitektur et økologisk fokus. Mit design kombinerer det moderne med det traditionelle, så jeg ønskede at give minareterne en samtidig funktion, siger han til avisen.

Minareterne bliver 22 meter høje og vil få indbyggede vind-turbiner i glas, som på bestemte tidspunkter af dagen vil frembringe lyseffekter fra tårnene, beskriver Ünyilmaz.

Projektet vil koste i omegnen af 2,5 millioner euro cirka 18,6 millioner kroner og vil på 1300 kvadratmeter, udover moskeen, huse et center med butikker og kontorer.

Pengene er endnu ikke indsamlet til byggeriet, men det lader ikke til at bekymre formanden for den tyrkisk-islamiske gruppe bag projektet, Ugur Sütcü:

Vi vil skabe et mødested for folk fra alle religioner og af alle nationaliteter. Der vil blive tilbudt rådgivningsservice såvel som sociale, kulturelle og sportslige aktiviteter, udtaler han til til avisen Hamburger Abendblatt.

Gruppen er en afdeling under foreningen 'Tyrkisk-islamisk Forening for Religiøse Anliggender' og har indtil videre måttet nøjes med en gammel bygning, de mener, var uegnet til helligsted.

Moskeen vil ganske vist ikke blive den første klimavenlige i verden, da den engelske, islamiske missionsgruppe, Tablighi Jamaat, planlægger en vind-turbine-moské, der skal stå færdig allerede ved OL i London i 2012.

I Tyskland har man netop vedtaget en plan, der med 2022 vil have nedlagt al energiforsyning fra atomkraftværker.

LÆS OGSÅ: "Tyskland dropper atomkraft i 2022"

Tiden virker derfor moden til at spekulere i alternative energikilder, og så længe det bare blæser, kan vindenergi være et godt bud, mener arkitekten, Ünyilmaz:

Vi er nordpå, og jeg tror ikke, der er en dag her, hvor det ikke blæser.

Det er dog næppe sandsynligt, at man i Tyskland vil satse på moskeer med turbine-minareter som det eneste alternativ til kerneenergien.