Kolossal vandregning kan lukke Gravkirken i Jerusalem

Gravkirken, der er bygget på Golgatha, hvor Jesus blev korsfæstet, har altid været en meget vigtig destination for kristne pilgrimme. Nu kan en stor ubetalt vandregning komme til at lukke kirken.

Gravkirken i Jerusalem, der ifølge traditionen er bygget over Jesu grav, er et af kristendommens mest besøgte pilgrimsmål. Nu trues den af lukning på grund af en enorm vandregning

Den regnes for den mest hellige kirke inden for kristendommen Gravkirken, der er bygget på Golgatha, hvor Jesus blev korsfæstet. Kirken rummer i følge traditionen Jesu grav, og den har derfor altid været et meget vigtigt mål for kristne pilgrimme og er i dag en af Israels mest betydningsfulde turistattraktioner.

Gravkirken har traditionelt set været fritaget for at betale vandregninger. Men nu fortæller BBC News, at Gravkirkens bankkonto er blevet låst fast, fordi den israelske vandleverandør Hagihon mener, at kirken skylder at betale vandregninger for de seneste mange år og derved har opbygget en gæld på 2,3 millioner dollars.

Kirken troede, vandregningen var en fejl
BBC fortæller, at der ifølge den israelske avis Maariv ellers har været en stiltiende aftale mellem en tidligere borgmester i Jerusalem og kirkens administration om, at kirken ikke skulle betale vandregninger.

Men så pludselig i 2004 modtog Gravkirken en vandregning på 950.000 dollars. Denne regning skulle dække kirkens vandforbrug tilbage fra dengang Hagihon overtog vandforsyningen i slutningen af 1990'erne. Da kirkens ledelse var af den opfattelse, at de var fritaget for at betale vandregninger, og Hagihon dengang ikke rykkede for beløbet, valgte man imidlertid at opfatte regningen som en fejl.

Ifølge Hagihon var der dog absolut ikke tale om nogen fejl. En talsmand for vandleverandøren slår derimod fast, at ingen ifølge israelsk lov kan fritages for at betale for sit vandforbrug. Så nu kræver man, at Gravkirken betaler sin gæld, der i mellemtiden er vokset til 2,3 millioner dollars.

Truer med lukning
Gravkirken er fælles for seks forskellige kristne grupperinger, som hver råder over egne kapeller, og den er sæde for Jerusalems græsk-ortodokse patriark og en katolsk ærkediakon.

Den græsk-ortodokse patriark, Theophilos III, har i løbet af de forgangne uger forsøgt at indgå en aftale med Hagihon. Nu er Gravkirkens bankkonto imidlertid blevet låst med det resultat at hundredvis af præster, munke og lærere ikke kan få udbetalt løn.

Situationen for Gravkirken er så kritisk, at patriarken har skrevet et brev med en bøn om hjælp til Israels premierminister.

Hvis der ikke sker noget, planlægger vi at offentliggøre, at Den Hellige Gravs Kirke for første gang i århundreder er lukket, udtaler Theophilos III ifølge BBC til Maariv.

De øvrige kristne grupperinger i kirkens ledelse støtter efter sigende patriarkens udtalelser.

Det israelske turistministerium understreger, at de ikke kan blande sig direkte i konflikten mellem gravkirkens ledelse og Jerusalems vandforsyningen, men at de forsøger at mægle mellem parterne og håber, at problemet snart er løst.