Konservative kristnes dilemma i republikansk primærvalg

Både Mitt Romney (her) og Newt Gingrich bejler til de republikanske vælgere, men de konservative kristne ser ikke nogen oplagt kandidat i nogen af dem, og der er dødt løb før primærvalget i Florida på tirsdag. Foto: Wikimedia

To republikanske præsidentemner har efterhånden udskilt sig før primærvalget i Florida i dag, nemlig mormonen Mitt Romney og katolikken Newt Gingrich, men hvordan har de konservative kristne det med det?

Mormonen Mitt Romney og katolikken Newt Gingrich har efterhånden udskilt sig som de ledende kandidatemner i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat forud for det amerikanske præsidentvalg senere på året. Men det stiller en stor gruppe af traditionelle republikanske vælgere, nemlig de konservative kristne, over for lidt af et dilemma. For hvem af de to skal de pege på?

Ingen af de to kandidater er i udgangspunktet religiøst set de konservative kristnes kop te. Mange i denne gruppering af vælgere mener, at mormonismen er en underlig afart af kristendommen, hvis det da overhovedet kan betragtes som kristendom.

LÆS OGSÅ: Hvem er mormonerne?

Tv-kanalen Fox News, der er kendt for at støtte konservative kristne værdier, luftede for eksempel denne holdning sidste år, hvor en af dens værter kom til at sige: Romney er helt åbenlyst ikke kristen.

Ifølge Pew Forum mener hele 52 af de hvide evangelikale kristne ikke, at mormonisme er kristendom, og blandt denne vælgergruppes vælgere findes der i særlig grad en bevidsthed om, hvilken tro deres mulige kandidat bekender sig til, eftersom det i særlig grad betyder noget for, hvem de vil pege på. Dog, stadig ifølge Pew, vil dette ikke have betydning, hvis Romney rent faktisk går hen og bliver republikanernes kandidat. Da vil de konservative kristne også slutte op omkring ham, fordi de er så opsatte på at komme af med Obama.

Hvis Romney i sidste instans går hen og vinder hele præsidentvalget, bliver han den første mormon som præsident for USA. Hvis Gingrich derimod vinder, bliver han den kun anden katolik på denne post. Den første var John Kennedy.

Katolicisme er heller ikke nødvendigvis de konservative og envangelikale kristnes kop te, men stillet over for en mormon finder vælgergruppen det nemmere at identificere sig med en katolik. Dog er det lidt problematisk, at Gingrich rent faktisk er konverteret fra en af de evangelikale grupperinger til at blive katolik.

Men det er ikke så meget trosretningen, der er et problem for Gingrich. Det drejer sig mere om eskapader på hjemmefronten, som de konservative kristne vælgere har svært ved at sluge. En forening, der går ind for ægteskabsbrud og hvis slogan er Life is short. Have an affair har ligefrem anvendt Gingrich omdiskuterede privatliv som reklame på store reklamer, hvor teksten lyder: Trofast republikaner, troløs mand.

Den eneste republikanske kandidat, som rent faktisk levede fuldt og helt op til de konservative kristne værdier, var Texas-guvernøren Rick Perry, men han er ikke længere kandidat efter uheldig tv-optræden og manglende opbakning.