Kontroversiel kunstner udstiller blod fra katolikker

Den russiske kunstner Andrei Molodkin har lavet et kontroversielt kunstværk med katolsk blod, der pumpes igennem et rosevindue. Han ses her dækket af en projektion af værket på Galleri Void, hvor værket udstilles i perioden fra den 18. maj til den 28. juni 2013. Foto: Darron Mark Demotix Denmark

MED BILLEDSERIE: Den russiske kunstner Andrei Molodkin sætter fokus på forholdet mellem protestanter og katolikker i Storbritannien ved at pumpe katolsk blod ud i protestantiske symboler

Katolske donorer har lagt blod til et nyt kunstværk af den russiske samtidskunstner Andrei Molodkin, der udstilles i byen Derry i Nordirland. Værket er skabt specifikt til en nordirsk kontekst, og formålet er ifølge kunstneren selv at sætte spørgsmålstegn ved den tradition, at Storbritanniens premierminister skal være protestantisk.

Det gør han ved at lade blod doneret af katolikker pumpe rundt i en kopi af henholdsvis rosevinduet fra Westminster Abbey og rosevinduet fra Houses of Parliament, da Andrei Molodkin ser disse rosevinduer som protestantiske symboler.

LÆS OGSÅ:
De ti vigtigste ting at vide om konflikten i Nordirland

Hvis jeg havde spurgt efter både katolsk og protestantisk blod, så ville det betyde, at de har lige rettigheder. Men ved kun at efterspørge katolsk blod og pumpe det ind i de protestantisk symboler, så åbner det op for en diskussion omkring spørgsmålet, siger kunstneren til BBC.

De fleste nordirere er katolikker, men fik først stemmeret til parlamentet i 1829. Selv om de der fik udvidet deres rettigheder, står det stadig i forfatningen, at et medlem at parlamentet ikke må rådgive premierministeren i kirkelige anliggender, hvis medlemmet er katolik. Det har flere tolket således, at premierministeren selv ikke må være katolik.

LÆS OGSÅ:Paves blod skal være relikvie i alter

Dr. Bob Morris fra University College London er ekspert i forfatningsret, og mener ifølge BBC ikke, at denne udlægning stadig gør sig gældende.

Det bakker Michael Bøss, lektor i historie ved Aarhus Universitet, op om.

Der findes ganske vist stadig konservative kræfter, der gerne så, at kun en protestant kan blive premierminister, men jeg vil mene, at der reelt ikke er tale om noget problem længere, siger han.

Andrei Molodkin mener dog stadig, at historien taler sit tydelige sprog:

Der har endnu ikke været nogen katolske premierministre. Måske får vi én, hvis vi taler om det, siger kunstneren til BBC.

Det er ikke første gang, at Andrei Molodkin bruger kropsvæsker af den ene eller anden art som materiale i sine kunstværker. I sit sidste værk gjorde han således brug af olie fra menneskekroppe ved hjælp af en gigantisk trykkoger.

Selv om hans udstillinger før har været censureret, bedyrer han, at formålet ikke er at provokere. Tværtimod håber han, at hans udstilling vil bringe folk sammen, og få dem til at indse, at der ikke er grund til at slås.

LÆS OGSÅ:
Må man male med de døde? Kunstner bruger aske fra nazi-koncentrationslejr i malerier

Galleri Void er dog klar over at værket er kontroversielt, og præsenterer i deres pressemeddelelse værket med ordene:

Molodkins kontroversielle værk reflekterer en konstant undersøgelse af den korruption der er indlejret i sociale, politiske og religiøse strukturer.

Galleri Void åbnede dørene for udstillingen lørdag den 18. maj i byen Londonderry i Nordirland, og den kører frem til den 28. juni, under titlen Katolsk Blod i Houses of Parliaments Rosevindue.

Tag et kig på udstillingen i billedserien for oven.

Den russiske kunstner Andrei Molodkin udstiller værket "Katolsk Blod i Houses of Parliaments Rosevindue" på Galleri Void i byen Londonderry i Nordirland. På billedet ses et af rosevinduerne, og dets projektion på væggen bagved. Foto: Darron Mark Demotix Denmark
Andrei Molodkin gør i sit kunstværk brug af en kopi af rosevinduet i henholdsvis Houses of Parliaments og Westminster Abbey. Her ses det originale rosevindue fra Westminster Abbey. Foto: .

Andre læser lige nu