Kritik af religiøs diskrimination i Egypten

Egypten er i forvejen berygtet for sin diskrimination af kristne koptere, men nu beretter Human Rights Watch altså om, at registreringen af statsborgere på et obligatorisk nationalt identitetskort er diskriminerende overfor religiøse grupper, der ikke tilhører kristendom, islam eller jødedom.. Foto: .

Human Rights Watch kritiserer Egypten for diskrimination, når statsborgere skal registrere deres religiøse tilhørsforhold på et nationalt identitetskort.

Egypten straffer mennesker for deres religiøse tro. Denne kontante udmelding kommer fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch i en ny rapport om Egyptens religiøse forhold.

Egypten er i forvejen berygtet for sin diskrimination af kristne koptere, men nu beretter Human Rights Watch altså om, at registreringen af statsborgere på et obligatorisk nationalt identitetskort er diskriminerende overfor visse religiøse grupper. Man kan ikke registrere sig som tilhænger af andre religioner end kristendom, islam eller jødedom.

Identitetskort diskriminerer

Problemet er, at hvis man ikke vælger én af de tre religioner, kan man ikke få et identitetskort. Diskriminationen kommer derved til at gå ud over blandt andet tilhængere af bahai-religionen, der tvinges til at registrere sig som muslimer. Også kristne, der er konverteret fra islam, bliver diskrimineret, da det ifølge sharia er forbudt at konvertere. Derfor bliver de kristne registreret som muslimer.

Mange af dagligdags handlinger i Egypten er baseret på, at man har et nationalt identitetskort. Man skal bruge det til at åbne en bankkonto, få kørekort, blive registreret på universitetet og mange andre ting. Men det nationale identitetskort registrerer kun de tre religioner, der anerkendes af sharia-lovgivningen, nemlig kristendom, islam og jødedom.

Lyv, eller vi ødelægger dit liv

- Indenrigsministeriets politik siger i sin essens: Hvis du lyver, vil vi give dig de dokumenter, du har brug for, men hvis du fortæller sandheden om din religion, vil vi gøre dit liv miserabelt ved at tilbageholde dem. Det er at straffe mennesker udelukkende på grund af deres religiøse tro, siger Joe Stork, vicedirektør for Human Rights Watchs afdeling i Mellemøsten og Nordafrika.

Han påpeger, at denne praksis er en grov diskrimination af religiøse rettigheder.

- Regeringen bør afslutte denne vilkårlige afvisning af at anerkende bestemte menneskers religiøse tro. Denne politik slår ned på kernen af en persons identitet, og dens praktiske konsekvenser skader deres daglige liv, siger han.

Rapporten er blevet lavet i samarbejde med organisationen Det Egyptiske Initiativ for Personlige Rettigheder (Egyptian Initiative for Personal Rights).

- Mennesker, der er konverteret til kristendommen, er blevet tilbageholdt, selvom der ikke eksisterer en lov, der forbyder konversion fra islam. Siden indenrigsministeriet nægter at registrere konverteredes nye religion, bliver de konverterede hvis de da ikke tilbageholdes - udsat for en form for civil død, hvor de nægtes retten til at gifte sig, registrere deres børn, arve aktiver eller modtage pension, skriver lederen af organisationen Hossam Bahgat på EIPR's hjemmeside.

Amerikanere støtter kritikken

Udmeldingerne støttes af den årlige amerikanske Rapport om International Religiøs Frihed, som udarbejdes under Sekretariatet for Demokrati og Globale Affærer, Rapporten blev udsendt i september.
- Medlemmer af religiøse grupper, som ikke er anerkendt af regeringen, især bahai-troen, oplever personlig og kollektive prøvelser, står der i rapporten, som tilføjer, at regeringen ikke anerkender konversion fra islam til kristendommen.

Rapporten skriver desuden, at ikke-muslimske mænd skal konvertere til islam for at gifte sig med muslimske kvinder, men ikke-muslimske kvinder behøver ikke at konvertere for at gifte sig med muslimske mænd. Muslimske kvinder har forbud mod at gifte sig med kristne mænd.

Senest har en egypter, som for fire år siden konverterede fra islam til kristendommen, forlangt juridisk anerkendelse af sin nye religion. Han har taget sagen til domstolen.