Kroat healer uden ord

Den kroatiske healer Braco er berømt for sin specielle stilhedsterapi. Foto: PR-foto: www.braco.net

Den kroatiske healer Braco helbreder med sin blotte tilstedeværelse. Hans energi siges at være for stærk for børn og gravide

Kan stilhed helbrede? Kan man lave et show uden at sige noget? Kan man virkelig lyse af indre ro? Alt dette erfarede deltagerne til den kroatiske healer Bracos healing-show i Valby-Hallen forleden, skriver Jyllands-Posten. 1600 mennesker mødte op for at se den 43-årige Braco, som er kendt verden over for sin stilhedsterapi.

Tilskuerne ser en langhåret mand i kridhvid skjorte på scenen. Han siger ikke noget og gør ikke noget. Han stirrer blot intenst på deltagerne. Braco er fyldt af en indre ro, som breder sig, hvor end han er, forlyder det. Tilskuerne oplever det, med egne ord, som en velsignelse og som en kraftig varme i hjertet. Nogle mener sågar, at de føler en højere og universel kærlighed.

Det, der er specielt ved ham, er, at han har udviklet en meget dybere stilhed end andre mennesker, og det vil sige, at når folk kommer ind og er sammen med ham i det stilhedsfelt, der er omkring ham, så oplever de at falde til ro, at blive fredfyldte, udtaler læge Charlotte Bech, som har arrangøret seancen i Valby, til BT.

Og det er ikke kun i Valby, man mærker dette. Braco har netop været på turné i USA, hvor ca. 10.000 begejstrede tilhængere oplevede ham. Hvert år er der desuden 200.000 mennesker, der opsøger ham for at mærke hans væsen eller for at blive healet.

Ifølge Bracos hjemmeside er hans energi så stærk, at den er for meget for børn og unge under 18 år samt gravide. Derfor har de ikke adgang til seancerne. Til gengæld kan man medbringe et billede af en person, der ikke kan komme med, for Bracos blik er så kraftigt, at det kan gå igennem fotografier.

Der er er ikke tale om en profitforretning. Braco tager ikke imod penge for sin stilheds-healing. Han ønsker blot at nå ud til så mange som muligt, og derfor foregår seancerne altid i store grupper på op til 1.000 mennesker ad gangen.

Eksperter: Den allervigtigste person i Europa i mange årtier
Det hele startede med, at han hjalp til hos en serbisk healer i Zagreb. Da healeren døde, tog Braco over, og efterhånden som han begyndte at interagere mere og mere med mennesker, gik det op for ham, at han kunne helbrede ved sin blotte tilstedeværelse. Braco ønsker ikke at blive berømt og giver sjældent interviews. Faktisk holdt han for ti år siden op med at tale offentligt og begyndte at udvise nærvær udelukkende med tavshed.

Dog har han ifølge netmagasinet The Examiner fortalt følgende om sig selv, formentlig for at mane nogle rygter i jorden:

Jeg er ikke en guru eller en leder af en sekt. Jeg er kun her for at hjælpe dem, der har brug for mig, eller måske har brug for mig uden at vide det., siger Braco.

Jeg kan kun tale på baggrund af de gerninger, der passerer igennem mig, og som nogle gange overrumpler mig, på den måde de foregår.

Mange læger mener, at Braco har ekstraordinære helbredende egenskaber, men de kan ikke forklare, hvad det er, han gør. Eksperter inden for alternativ helbredelse og paranormal forskning, såsom Alex Schneider, Harald Wiesendanger og Marino Parod, fremhæver Braco som den allervigtigste person i Europa i mange årtier.

Professor og dr.med. i sundhedspskologi, Bobby Zachariae, er dog skeptisk over for Bracos helbredende egenskaber.

"Folk kommer med store forventninger, og det er den oplevelse og troen på, at det har betydning, der gør noget ved dem, siger Zachariae ifølge BT. Dog afviser han ikke, at terapien kan have en helbredende effekt.

Patienter, der forventer noget af en behandling, har større chance for, at de oplever en effekt. Det er det, man meget ofte har kaldt placebo, siger han og bemærker, at Bracos terapi foregår i store grupper, hvilket er med til at forstærke placebo-effekten.

Alene det, at der er mange til stede, gør, at man ser andre reagere, og så reagerer man selv. Vi er jo flokdyr, så det hjælper på troen, at terapien også bliver anerkendt af andre, konkluderer Zachariae.

Ikke desto mindre er deltagerne i den syvende himmel efter at have overværet Bracos seance i Valby.

Jeg oplever en enorm kærlighed, erklærer en kvinde til
Jyllands-Posten.

En anden deltager, Martin Hansen Malone, er meget bevæget og kalder seancen fredfyldt, meget fredfyldt": Det er noget, jeg ikke kan sætte finger på. Det gik bare ind i min sjæl, udtaler han til BT.

Bracos motto er: "Vi bærer alle et frø inde i os, som en dag kan blive til en smuk blomst". At få mennesker til at blomstre, er tilsyneladende noget, som Braco er særdeles god til - også i Valby.