L. Ron Hubbards oldebarn: Scientology er en farlig kult

"Min familie ser Scientology som direkte giftig. Det er en farlig kult," siger Jamie DeWolf, som er oldebarn af L. Ron Hubbard, grundlæggeren af scientology-bevægelsen, som ses på billedet. Foto: NF

Oldebarnet til grundlæggeren af Scientology fortæller nu, hvordan kulten har ødelagt hans morfars liv og været med til at kaste en sort skygge over familien

L. Ron Hubbards oldebarn Jamie DeWolf har i de seneste år arbejdet på at advare offentligheden mod Scientology og afsløre sin oldefar som en løgner med en livlig fantasi. Blandt andet fortalte han i et interview tidligere på måneden, at Scientology er en farlig kult, der har ødelagt hans bedstefars liv.

Min familie ser Scientology som direkte giftig. Det er en farlig kult, siger Jamie DeWolf til det amerikanske nyhedsmedie New York Post.

Oldefar stiftede Scientology

DeWolfs oldefar, science-fiction-forfatteren L. Ron Hubbard, stiftede Scientology tilbage i 1950erne, og bedstefaren L. Ron Hubbard Jr. var i mange år et højtrangerende medlem af bevægelsen.

Men han følte afsky ved det, han fik at se bag kulisserne, så han meldte sig ud. Resten af sit liv har han været hjemsøgt af kulten med trusler på sine børns liv og forsikringer om, at de ikke ville give slip. Han kunne ikke engang have et forhold til sin far, fortæller barnebarnet.

L. Ron Hubbard Jr. skiftede derfor navn fra Hubbard til DeWolf og flyttede væk i et forsøg på at vriste familien ud af Scientologys insisterende greb, og familiens mørke fortid blev sjældent nævnt under DeWolfs opvækst.

Kendskab til familiens mørke arv

- De grundlæggende forfatteregenskaber faldt mig naturligt, og min familie støttede de egenskaber og kom med referencer til min oldefar, som de fortalte, var en berømt forfatter. De kunne finde på at vise mig hans science-fiction-bøger, men nævnte ikke noget om Scientology. På en måde blev han en tidlig rollemodel for mig, afslører L. Ron Hubbards oldebarn.

Det var først, da Jamie DeWolf i en alder af otte år fandt et billede af sin oldefar i en bog om kulter, at han begyndte at stille spørgsmål.

Dér begyndte jeg at kende til familiens mørke arv, fortæller han.

I dag er Jamie DeWolf forfatter og kunstner og er i de seneste år gået i gang med at optrevle og fortælle om sin families indviklede fortid i sine værker. Det omfatter blandt andet en enmandsoptræden under navnet The God and the Man (Guden og Manden red.), der poetisk afdækker hans families historie fra stiftelsen af Scientology frem til i dag.

Hans familie advarede ham dog om, at hans åbenhed kunne få konsekvenser:

"Min onkel sagde til mig, at det var som at prikke til en sovende hund, fortæller DeWolf. Og han havde ret; der gik ikke lang tid, før repræsentanter fra Scientology opsøgte mig, hvor jeg boede, og jagtede mig for at få mig til at stoppe mine ytringer om kulten.

Han fortæller, hvordan de løj over for alle, som spurgte til deres tilstedeværelse og falskt udgav sig for at være kolleger og reklamefolk, Jamie DeWolf selv havde hyret til at gøre reklame for sine enmandsoptrædener. Han oplevede, hvordan de nærmest fik en ondskabsfuld tilfredsstillelse ud af at få skovlen under deres mål. Og han forestiller sig, at medlemmerne i Scientology har det langt sværere.

I forbindelse med mine optrædener har jeg de seneste to-tre år mødt mennesker, som har fået 20 år af deres liv fuldstændig ødelagt af denne kult. De har familiemedlemmer, de ikke længere kan tale med, de har mistet deres børn, mistet deres huse. Det er blevet en meget alvorlig sag for mig. Bevidstheden om, at jeg sandsynligvis kan blive jagtet og truet på livet for at tale ud om min genetiske arv, giver mig mod. Jeg har ikke tænk mig at tage disse hemmeligheder med mig i graven - de skal frem i lyset, siger Jamie DeWolf afslutningsvis til New York Post."

Scientology forholder sig skeptisk

Informationschef hos Scientology i Danmark, Anette Resftrup, forholder sig dog skeptisk over for Jamie DeWolfs forsøg på at indvie offentligheden i det, han mener, er det sande Scientology.

Hans version af Scientologys grundlag er lavet uden, at han nogensinde har været scientolog eller har haft noget med vores kirke at gøre, og uden at han nogensinde har mødt L. Ron Hubbard, siger Anette Refstrup og fortsætter:

Scientology er fortsat med at vokse også efter L. Ron Hubbards død, så der i dag er over 10.000 kirker, grupper og aktiviteter over hele verden, der anvender hans opdagelser. En noget ulogisk udvikling, hvis Hubbards formål blot havde været et egoistisk mål om at tjene penge.