Londons ateistkirke ønsker at udvide verden over

Komikerne Sanderson Jones og Pippa Evans opstartede The Sunday Assembly i starten af januar 2013. Søndagsforsamlingerne finder sted en gang om måneden i en tidligere kirke, og er bygget op omkring de samme elementer som en gudstjeneste. De omtales derfor ofte som 'ateistkirken.' Foto: LEON NEAL Denmark

MED BILLEDSERIE: To britiske komikere opstartede i januar en ateistmenighed i London, og efter overraskende stor succes ønsker de at udbrede fænomenet til resten af verden. Første stop er Skotland og Australien

Tegnet på at The Sunday Assembly er en god idé? Jeg modtager kritik fra både ateister og religiøse.

Sådan skrev komiker Sanderson Jones på sin twitter-profil dagen efter den første samling i Londons nye 'ateistkirke,' The Sunday Assembly (Søndagsforsamlingen, red.), tilbage i januar måned.

Kun tre måneder efter har folk fra hele verden vist interesse for denne sælsomme kobling mellem ateisme og kristne ritualer.

LÆS OGSÅ: England har fået sin første ateistkirke

Sanderson Jones startede The Sunday Assembly sammen med kollegaen Pippa Evans, og formålet er ifølge deres hjemmeside at opmuntre folk til at leve bedre, hjælpe oftere og forundres mere.

Søndagsforsamlingen foregår en gang om måneden i en tidligere kirke, The Nave, ligesom de låner mange elementer fra den kristne gudstjeneste. Mange omtaler den derfor blot som 'ateistkirken.'

"Når jeg før i tiden deltog i kirkelige ceremonier, var der en masse, jeg virkelig nød ved det - blandt andet sammenholdet og ritualerne. Men jeg kunne simpelthen ikke forene mig med Gud-delen af det," siger Sanderson Jones til The Guardian.

LÆS OGSÅ: Ateister forfølges i mange lande

Siden opstarten i januar har The Sunday Assembly ifølge makkerparret været en bragende succes. Antallet af fremmødte er steget hver gang, og med en pladsbegrænsning på 200 personer vælger de nu at afholde forsamlingerne af to omgange. Alligevel bliver de nødt til at afvise mange ved døren.

Modtagelsen har været helt overvældende, siger Sanderson Jones til TNT Magazine.

De to komikere planlægger nu at udbrede det glade, gudløse budskab verden over. Foreløbigt begyndte de i marts måned at søsætte en afdeling i Skotland, og i løbet af april vil Pippa Evans opstarte en afdeling i Australien.

LÆS OGSÅ: Hvad er den nye ateisme?

Som følge af interesserede henvendelser fra flere forskellige lande, har komikerparret desuden oprettet Sunday Assembly Everywhere, som er en guide til, hvordan man selv kan opstarte en søndagsforsamling. Moderkirken i London vil levere videomateriale og hjælp til PR, men stadig overlade den kreative frihed til de enkelte afdelinger.

Pippa Evans og Sanderson Jones har dog udformet nogle retningslinjer, som alle kirker skal følge. Her kan man blandt andet læse, at det skal være gratis at deltage i søndagsforsamlingen, og den skal skal indeholde tre sange samt et øjebliks stille refleksion.

Vi beklager, hvis det lyder pedantisk, men det kræver blot én avisoverskrift med Børneofring i Søndagsforsamlingen for at ødelægge det for alle, skriver de to komikere på deres hjemmeside som begrundelse for ønsket om fælles regler.

Den første søndagssamling i den nye afdeling i Glasgow i Skotland bliver afholdt søndag den 7. april under titlen Påske for ateister. Der lægges altså ikke skjul på, at man ønsker at overtage dele af kristendommens traditioner.

LÆS OGSÅ: Ateist-bryllupper er populære i Skotland

Der har været forårsfestivaler siden tidernes morgen, og ville det ikke være en skam at tabe 1400 års britisk historie på gulvet på grund af en mindre teologisk uoverenstemmelse? Jo. Det ville det. Desuden elsker vi chokoladeæg, skriver komikerparret på arrangementets facebook-profil.

Grundlæggeren af det kristne forskningscenter Christian Apologetics and Research Ministry, Matt Slick, mener, at en sådan bevægelse er meget farlig.

Djævelen arbejder igennem dem for at erstatte den kristne kirke med djævelens kirke. Bevægelsen er en manifestation af evangeliets fjende, siger han til Christian Post.

Selv betragter initiativtagerne dog ikke fjendtligsindede kristne som deres største problem.

Faktisk har vi mødt den største modstand fra ateister, der siger, at vi ødelægger ateismen, og at vi ikke ikke tror på Gud på den rigtige måde. Det er jo ret komisk, siger Pippa Evans til Discovery News.

Den tidligere kirke som Sunday Assembly bruger til deres sammenkomster kaldes The Nave og ligger på Marquess Road i London.
Folk står i kø for at komme med til Søndagsforsamlingerne, og Sunday Assembly har måtte afvise folk i døren, fordi The Nave ikke kan rumme mere end 200 mennesker. Foto: LEON NEAL Denmark
Pippa Evans og Sanderson Jones synger med under Søndagsforsamlingen. I stedet for salmer synges der rockmusik af for eksempel Stevie Wonder og Queen. Foto: LEON NEAL Denmark
Med en baggrund som komikere, bliver det glade budskab om at 'leve bedre, hjælpe oftere og forundres mere' ofte fomidlet på underholdende vis. Foto: LEON NEAL Denmark
Pippa Evans synger og spiller. Foto: LEON NEAL Denmark
Menighedens medlemmer donerer penge til velgørende formål under Søndagsforsamlingen. Foto: LEON NEAL Denmark