Mindful spisning skal øge madglæden

Mindful spisning er inspireret af den buddhistiske meditationsform, mindfulness.

Kan en disciplin udviklet af buddhistiske munke og nonner hjælpe os til at blive klogere på, hvordan vi får et sundt forhold til mad og får kastet de usunde og ubevidste madvaner fra os? Ja, mener flere amerikanske forskere. Også berømtheder som talk-show værtinden Oprah Winfrey taler varmt for konceptet, der i USA kendes som mindful eating

Mindfulness har indtil nu mest været kendt som en meditationsform, der især har fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress. Men konceptet, der oprindeligt har rødder i buddhistisk tænkning, bliver nu også anvendt i forbindelse med spisning.

På et kursus i mindful spisning kan eleverne for eksempel blive bedt om at bruge en halv time på at spise to rosiner eller en båd fra en mandarin.

Mindful spisning handler ikke om en kur, eller om at opgive noget som helst. Det handler om at opleve mad mere intenst og især glæden ved det. Du kan i princippet spise en cheeseburger mindful, hvis du ønsker det. Men måske vil du halvvejs gennem brugeren opdage, at din krop egentlig ikke nyder den, men i stedet hellere vil have en salat. Sådan lyder det ifølge en artikel fra New York Times,

LÆS OGSÅ: Mindfulness er et tegn på tidsånden

Ligesom meditationsformen, hvor man træner evnen til nærvær og fuld opmærksomhed til det, der er lige nu og her, har flere mindful-lærere videreført tankegangen til vores forhold til mad og det at spise bevidst. Det handler kort sagt om at udvide sin bevidsthed både før, under og efter man har spist.

Ved mindful spisning tvinges man til at spise ekstremt langsomt og skærper på den måde opmærksomheden omkring alt lige fra duften, udseendet, følelsen til alle smagsnuancerne i det pågældende mad, der indtages.

De fleste kender det sikkert selv. Ligeså snart man har fået første bid i munden af en dejlig velsmagende portion spaghetti bolognese, fisker hånden med gaflen automatisk efter endnu en mundfuld på tallerkenen.

Men det er netop for at skærpe bevidstheden omkring måltidet, at man ved mindful spisning tvinges til at lægge gaflen fra sig, inden man inden man igen fører den op til munden. I bund og grund handler det om, at bryde de ubevidste mønstre og bevidstgøres omkring både hvad man indtager, hvorfor og hvor meget kroppen egentlig har brug for.

LÆS OGSÅ: Præst: Vi kan erfare Guds kærlighed gennem kristen mindfulness

Selvom metoden kan have visse slankende fordele for overvægtige, er der ikke er tale om en egentlig slankekur.

"Det er en anti-diæt," slår Dr. Jan Chozen Bays fast. Han er til dagligt børnelæge og meditationslærer i Oregon i USA og er desuden forfatter til Mindful Eating: A Guide to Rediscovering a Healthy and Joyful Relationship with Food.

Han understreger dog alle fordelene ved metoden, der ifølge ham og flere andre forskere, vil kunne hjælpe mod problemer som overvægt, overspisning og usunde spisevaner generelt. Derudover skulle man også kunne opnå langt større nydelse ved den mad, man indtager.

"Jeg tror, ​​et grundlæggende problem er, at vi glemmer at være bevidste, når vi spiser," siger Dr. Jan Chozen Bays til New York Times.
Dr. Lilian Cheung er ernæringsforsker ved Harvard University og har viet sin karriere til at studere fordelene ved metoden. Hun tilskynder nu blandt andet virksomheder og offentligt sundhedspersonale til at prøve metoden af i det daglige.

Således skulle de blandt andet hos Google have indført en mindful frokostpause for deres medarbejdere.

Dr. Cheung, der for nyligt på et møde for medlemmer af Harvard Pilgrim Health Care bad de tilstedeværende om at bruge utallige minutter på at indtage en enkelt chokoladeovertrukket mandel, er overbevist om, at mindful-konceptet er vigtigt for det moderne menneske.

"Vores livsrytme bliver hurtigere og hurtigere, så vi har ikke længere den samme opmærksomhed og samme evne til at mærke efter i os selv," siger Dr. Cheung og fortsætter:

"Det er derfor, mindful-spisning bliver mere vigtigt. Vi er nødt til at komme tilbage til os selv og sige: Har min krop brug for dette? Hvorfor skal jeg spise det? Er det egentlig bare fordi, jeg er trist og stresset? "

Især i USA er der i de seneste par år udkommet en bølge af bøger, blogs og videoer om konceptet mindful spisning. Også kendte amerikanere som sundhedsguruen og bestseller-forfatteren Kathy Freston og den populære talkshow-værtinde Oprah Winfrey taler varmt om konceptet.

Men også herhjemme dyrkes konceptet og der afholdes flere kurser og workshops rundt om i landet i mindful spisning. Cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard og psykolog Uffe Damborg, afholder begge kurser i disciplinen, og har deres egen hjemmeside, hvor man kan læse mere om konceptet i Danmark. Desværre har det ikke være muligt at komme i kontakt med dem i forbindelse med denne artikel.

Mindful spisning er inspireret af den buddhistiske meditationsform, mindfulness. Foto: .dk