Mormoner i USA føler sig udsat for diskrimination

I en ny stor og repræsentativ undersøgelse af mormoners livsvilkår i USA, svarer hele 46%, at mormoner udsættes for en høj grad af diskrimination. Billedet af de unge Mitt Romney-tilhængere er taget i South Carolina den 11. januar 2012. Foto: Justin Sullivan/Scanpix

Selvom USA's næste præsident kan blive mormonen Mitt Romney, erklærer hver anden amerikanske mormon sig enig i, at de selv udsættes for en høj grad af diskrimination. Det viser en ny stor undersøgelse af amerikanske mormoners tro og placering i samfundet

Det er gode tider for mormonerne i USA. Hele to republikanske præsidentkandidater er mormoner, Mitt Romney og Jon Huntsman Jr., Broadways pt. mest populære musical handler om mormoner, og bevægelsen har endda fundet penge til en enorm reklameindsats i landsdækkende TV.

Mormoner udsættes for diskrimination

Alligevel er der ugler i mosen. I en ny stor og repræsentativ undersøgelse af mormoners livsvilkår i USA, svarer hele 46 procent, at mormoner udsættes for en høj grad af diskrimination. Det er langt højere end eksempelvis sorte, hvor cirka hver tredje som regel erklærer sig enig i samme påstand. Det skriver The Pew Forum, som også har foretaget undersøgelsen.

I undersøgelsen, der er foretaget i efteråret 2011 blandt 1019 repræsentativt udvalgte mormoner, undersøges alt fra holdninger omkring moral og familie til følelsen af at være velkommen i USA. Det ser som bekendt ud til, at Mitt Romney skal blive den republikanske præsidentkandidat, og dermed er undersøgelsen blevet højaktuel. En lignende Gallup-undersøgelse viste i oktober, at 22 procent af de amerikanske vælgere vil undlade at stemme på den person, de foretrækker holdningsmæssigt, hvis han er mormon.

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige

Mormonerne kaldes også Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige og betragter sig selv som et kristent trossamfund. Men få andre kirker i USA anerkender dem som et kristent trossamfund, og de adskiller sig da også på afgørende punkter fra traditionel kristendom.

Først og fremmest er korset som symbol helt fraværende, fordi mormonerne søger at fokusere mindre på Kristi korsfæstelse og mere på hans opstandelse.

Skal man tro undersøgelsen, er mormonerne også et særdeles konservativt trossamfund. To tredjedele kalder sig selv politisk konservative og tre fjerdedele identificerer sig med det republikanske parti.

Er mormonkirken ærkeamerikansk?

Tidligere har James Carroll, der har skrevet en klummeserie i avisen Boston Globe om mormonernes plads i det amerikanske samfund, udtalt til Kristeligt Dagblad, at mormonerne passer godt ind i den amerikanske selvforståelse:

"Mormon-troen er i virkeligheden en ærkeamerikansk trosretning, hvis religiøse mytologi er rodfæstet i selve de principper, som nationen bygger på. Det gælder blandt andet ideen om, at fremtiden står åben, at du kan forme din egen skæbne, og at gudstro og jagten på materiel rigdom er forenelige. Den rummer den amerikanske samfundsånd og afspejler alle de centrale amerikanske dyder, og dens excentriske aspekter er ikke mere excentriske end det, som vi kan læse i Bibelen".