Mormonsk blogger risikerer udstødelse efter Romney-kritik

En mormonsk blogger risikerer udstødelse efter at have skrevet kritisk om Romneys forhold til mormonbevægelsen. Her er det en gudstjeneste hos mormonerne i Salt Lake City, Utah i 2011. Foto: GEORGE FREY Denmark

En række artikler fra bloggeren David Twede har bragt sindene i kog hos ledende mormoner i Florida. Muligvis på grund af Twedes kritik af den mormonske præsidentkandidat Mitt Romney

En mormonsk blogger skal stå skoleret over for mormonernes ledere i Florida og risikerer ekskommunikation (udelukkelse af menighedens fællesskab, red.) på grund af sine skriverier. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det drejer sig om den 47-årige femtegenerationsmormon David Twede, som er redaktør for debat-hjemmesiden MormonThink.com. På hjemmesiden har Twede skrevet om den mormonske kirkes tro, historie, engagement i politik og om den mormonske, republikanske præsidentkandidat Mitt Romney.

Uklart problem
Det er ukendt for offentligheden præcist hvilke af Twedes indlæg og holdninger, kirkens ledere finder problematiske. Twede siger ifølge Reuters at han ikke har fået det oplyst. Twede har blot fået at vide, at det at være redaktør for hjemmesiden er i modstrid med kirkens holdninger.

Ifølge nyhedssiden thedailybeast.com har Twede dog udtalt, at kritikken hænger sammen med hans kritiske artikler om Romneys forhold til mormonbevægelsen. Twede har blandt andet stillet spørgsmålstegn ved, om Romneys beslutninger som præsident vil blive påvirket af den.

Twedes fremtid
Til hjemmesiden udtaler Twede, at hans møder med de mormonske ledere mest har haft karakter af forhør, og at han følte sig "angrebet og trængt op i en krog".

På et møde den 30. september skal de lokale mormonske ledere afgøre Twedes fremtid i kirken. Twede har dog bedt om en genovervejelse af mødet og har forsøgt at imødekomme kritikerne ved at udtale:

"Jeg kan godt se, at noget af det, jeg har skrevet på min blog, måske har behandlet kirken uretfærdigt."

Offentlige ekskommunikationer er sjældne i den mormonske kirke, men i 90'erne fik flere feministiske og intellektuelle medlemmer frataget deres medlemskab. De havde blandt andet givet udtryk for kønspolitiske holdninger, der var i modstrid med kirken.

Ekskommunikerede personer må gerne komme i kirke, men må ikke modtage sakramenter, tale i kirkerne eller komme ind i mormonske templer.