Nu er det officielt: Mormoner må gerne drikke cola

Mormonernes officielle hjemmeside præciserer nu, at kirkens åbenbaring ikke siger noget om koffein. Så mormoner kan sagtens drikke Coca-Cola uden dårlig samvittighed.

Kaffe og te er forbudte drikkevarer for mormoner, men nu gør mormonbevægelsen op med tidligere tiders misforståelser om koffeinforbud. Medlemmerne må gerne drikke cola

"Kirken forbyder ikke brugen af koffein".

Sådan skrev mormonbevægelsen, Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, den 29. august på sin officielle hjemmeside. Kirkens sundhedsregler er ganske rigtigt imod varme drikke, men det gælder kun te og kaffe. Det skriver The Salt Lake Tribune og Religion News Service.

Dagen efter var ordlyden på hjemmesiden blevet ændret til: "den åbenbaring, som forklarer kirkens sundhedspraksis nævner ikke brugen af koffein. Kirkens sundhedsretningslinjer forbyder alkohol, at ryge og tygge tobak og 'hede drikke' hvilket ifølge kirkens ledere specifikt henviser til te og kaffe."

Sodavand og urtete er i orden

Det betyder ikke, at mormon-bevægelsens ledere betragter koffeinholdige drikke som sunde. Men det betyder, at medlemmerne kan drikke en cola eller Pepsi uden at overtræde sundhedsreglerne i "visdomsordet" - betegnelsen for afsnit 89 i skriftet Lære og Pagter, som sammen med blandt andet Mormons Bog er et af kirkens såkaldte standardværker.

Ifølge mormonerne modtog profeten Joseph Smith i 1833 visdomsordet som en åbenbaring, for at kirkens medlemmer kunne bevare sind og legeme sundt og stærkt. Mormoner skal desuden overholde visdomsordets sundhedsregler for at være værdige til den anbefaling, der giver dem adgang til trossamfundets templer.

Eftersom visdomsordet tillader sunde urter, er urtete undtagelsen fra reglen om, at mormoner ikke må drikke te. Forbuddet omfatter heller ikke varm kakao.

Udtalelsen på hjemmesiden er i overensstemmelse med the LDS Handbook, som ledere i mormon-bevægelsen bruger, når de skal vejlede deres menigheder. Der står, at "den eneste officielle tolkning af 'hede drikke' i visdomsordet er de tidlige kirkelederes udtalelse om, at 'hede drikke' betyder kaffe og te."

En udbredt misforståelse

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige er for alvor kommet i mediernes søgelys i forbindelse med Mitt Romneys valgkamp. Trossamfundets præcisering af tilladte drikke kommer, efter at adskillige medier, senest den amerikanske tv-kanal NBC, har rapporteret, at mormoner ikke må drikke koffein. Ifølge Scott Trotter, som er talsmand for kirken, er meningen med udtalelsen på hjemmesiden at sætte NBC-udsendelsen i perspektiv.

Mormonkirkens holdning til kolde, koffeinholdige drikke har tidligere givet anledning til forvirring, også blandt mormonerne selv.

Matthew Jorgensen, som er mormon og Mountain Dew-drikker, mener, at kirken burde have afklaret sin holdning for længe siden. Han voksede op i en mormonfamilie i en by, hvor de fleste var mormoner. Fra sin barndom husker han, at både naboer og kirkens ledere betragtede "det at drikke Coca-Cola som så tæt på at drikke kaffe, at der blev sat spørgsmålstegn ved, om man var værdig (til en tempelanbefaling, red.), hvis man gjorde det."

Bruce R. McConkie, som var medlem af kirkens øverste ledelse i 1970'erne og 80'erne, anså cola-drikning for at være en krænkelse af visdomsordets "ånd". Og mormonernes seneste præsident og profet, Gordon B. Hinckley, sagde engang henkastet i et tv-interview, at mormoner undgår koffein. Men nu skulle det være klart, at det kun gælder koffein i varme drikke.

Ingen koffein på BYU

På mormonkirkens Brigham Young Universitet i Utah kan man ikke købe koffeinholdige drikkevarer. Universitetets talskvinde, Carri Jenkins, forklarer dog, at det ikke skyldes en beslutning fra kirkens eller universitetets side, men "hvad kunderne vil have". Der har bare ikke været efterspørgsel fra de ansatte og studerende, forlyder det.

I sidste ende er det op til de enkelte mormoner, om de vil drikke cola eller ej. Mitt Romney drikker selv Diet Coke.