Nu kan Dødehavsrullerne adopteres

Fragtment af en af de mange dødehavsruller der blev fundet i 1947 i Qumran-området nær ved Sortehavet. Foto: .

SE VIDEO De regnes for nogle af verdens mest berømte tekstfund og for cirka 2.000 dollar kan du adoptere en side

Ønsker man at adoptere en side fra Dødehavsrullerne, kan det nu gøres for den nette sum af 2.000 dollar. Denne meddelelse kom fra foreningen The Friends of the Israel Antiquities Authority (Venner af Israels Antikvitets Autoriteter, red.) i mandags.

Adoptionsmuligheden er et nyt tiltag i forsøget på at indsamle midler til bevaringen af de gamle tekster og til projektet med at digitalisere dem.

Adoptivforældrene vil få en plade med deres navn på, der vil blive ophængt på alle de steder, hvor teksterne udstilles.

Jacob Fische fra The Friends of the Israel Antiquities Authority i New York, udtalte forleden, at midlerne rejst ved det nye adoptionstiltag specifikt vil gå til rensning, konservering og fotografering af de gamle ruller.

"Vi ønsker at sikre bevarelsen af alle rullerne og til slut at kunne lægge dem online, og digitalisering er en del af det store projekt, lyder det fra Jacob Fishe.
ss

LÆS OGSÅ: Snart kan du læse Dødehavsrullerne på nettet

Målet med digitaliseringsprojektet er, at alle fremover kan få fuld adgang til selv at kunne nærstudere Dødehavsrullerne på internettet.

Man regner i dag Dødehavsrullerne for nogle af de mest berømte antikke pergament- og papyrusruller i verden. De hellige tekster indeholder blandt andet den ældste udgave af Det Gamle Testamente, der nogensinde er fundet.

Der er i alt blevet fundet mere end 15.000 dødehavsruller. Alle er skrevet på enten hebraisk, aramæisk eller græsk og stammer fra mellem år 150 f.Kr 70 e.Kr.

LÆS OGSÅ: Dødehavsrullerne er nok ældre end vi tror

De fleste mennesker, der melder sig til ordningen, ønsker at adoptere et kendt fragment," siger Jacob Fische og fortsætter:

"Det er ligesom folk, der adopterer et dyr fra en zoologisk have, de vil hellere adoptere en løve end en myre," siger han.

"I vores arbejde vil vi tage højde for folks budgetter for at finde en særlig tekst til dem, og der er over 15.000 at vælge fra. Folk elsker tanken om at adoptere et kapitel fra Tredje Mosebog eller Femte Mosebog, " udtaler Jacob Fische til Daily Mail.

Professor Yossi Matias, direktør for Google-Israel Forsknings- og Udviklingscenter, forventer, at materialet vil være til rådighed online "forholdsvis hurtigt".

Det betyder, at de første dele af digitaliseringsprojektet vil være tilgængelige online inden for et par måneder, og projektet forventes helt afsluttet inden for de næste fem år.