Når popmusik bliver popreligion: Er Kanye West virkelig Yeezus?

Når de udenlandske hjemløse møder op ved nødherbergerne på Vesterbro og Nørrebro, sørger de frivillige for at registrere dem. Men reelt set har de frivillige ingen mulighed for at kontrollere de oplysninger, som personerne giver om sig selv. Foto: Christian Als/

Popmusikkens ikoner udvikler sig indimellem til religiøse forbilleder. Musikeren Kanye West har nu dannet grundlag for en religiøs kult

I just talked to Jesus, He said what up Yeezus?I am a God (Jeg har lige talt med Jesus, Han sagde hva så YeezusJeg er en Gud).

Sådan synger den amerikanske pop-rapper Kanye West på nummeret I Am A God fra sit nye album Yeezus.

Nummeret igennem fremstiller West sig, som det fremgår af titlen, som en ny guddommelig Jesus - mere præcist - en Yeezus.

Om det er den selvproklamerede identifikation, eller om det er almindelig fandyrkelse, der ligger bag, er svært at vide, men en særlig dedikeret fan har i forbindelse med udgivelsen af albummet valgt at starte en kult med Kanye West i centrum.

I et interview med musikmagasinet Noisey - Music by Vice forklarer den anonyme grundlægger af kulten, som kaldes Yeezianity, at der kort og godt er tale om den bedste kirke nogensinde.

Når Kanye stiger op til gude-niveau, som jeg mener, vi alle har potentialet til, er han en Gud, fortæller han blandt andet om tilbedelsen af Kanye West.

Det væsentligste er at forstå, at Kanye West er en inspirationskilde for alle, forklarer han. Han startede kulten på Twitter, og siden har flere medlemmer meldt sig i Yeezu følge.

SE OGSÅ: Yeezianity på Twitter

Kultens medlemmer kalder sig Yeciples og refererer altså til West som Yeezus, vor frelser:

Hans virkelige navn må aldrig udtales; vi kender ham kun som Yeezus; han har vist den moderne verden menneskets kreative potentiale, og han tjener som en levende model for opførsel og etik, lyder det blandt andet på kultens hjemmeside.

Medlemskabet defineres på hjemmesiden som åbent og ikke-eksklusivt, og det tillades, at medlemmerne har andre religiøse baggrunde og medlemskaber.

Alligevel har kulten dog både en gylden regel: Skab for andre, hvad du vil, de skal skabe for dig og fem proklamerede grundsøjler:

1) Alle skabte ting skal være for alles bedste, 2) Intet menneskes ret til at udtrykke sig må nogensinde blive krænket, 3) Penge er unødvendige. Undtagen som valuta, 4) Mennesket har magten til at skabe alt det, han ønsker og behøver og 5) Al menneskelig lidelse eksisterer for at stimulere menneskets kreative kræfter.

Kulten har også et dogme, der slutter: Du er en Gud, lad os nu bryde fri fra dette slaveri, og leve livet, som det skal leves, og der er skam også blevet plads til en trosbekendelse: Faith be in Yeezus, Amen.

Kanye West selv definerer sig som kristen og beskriver sin fascination af Jesus med, at hvis han skulle vælge et menneske at være, ville det være Jesus.

SE OGSÅ: Kanye West om Yeezus og tro (eksternt link)

Andre pop-guder
Yeezianity er ikke det første eksempel på en popmusiker, som har skabt grundlag for religiøs tilbedelse.

Poprock-legenden Elvis Presley har gennem årene blandt andet inspireret fans til kult-dyrkelse. Her findes for eksempel First Church of Jesus Christ, Elvis og de såkaldte Presleyite Disciples eller Elvites.

Om der er tale om decideret religiøs tilbedelse er nok tvivlsomt, men det amerikanske pop-ikon Justin Bieber har fået sin egen fankult, Beliebers, som er en sammentrækning af Bieber og 'believer' (troende, red.). Faktisk blev ordet i 2010 tilføjet den officielle amerikanske ordbog.

At popmusik kan supplere religion, ser man også i den amerikanske episkopale kirke, hvor man med ritualet U2charist lader kirkelige arrangementer akkompagneres af musik af U2.

Helt seriøst?
Spørgsmålet er selvfølgelig, hvor seriøst det hele skal tages. Tror folk faktisk på Yeezus?

I interviewet med Noisey - Music by Vice, konfronteres grundlæggeren af Yeezianity med dybden og seriøsiteten bag kulten.

Han ønsker at fremstå anonym, tror på Gud - altså ham fra Bibelen - og ser mest af alt sig selv som en kunstner. Der er da heller ikke tale om en konventionel religion som sådan, fortæller han:

Jeg tror på, hvad det er, og det er virkeligt. Men der er ikke en rigtig organiseret religion bag det. Først ville jeg egentlig have lagt op til, at det var det for at starte noget viralt - men jeg kan ikke stå inde for det. Lige nu er det bare en idé Så må vi se, hvordan det går, siger han.

Alligevel har kulten i den seneste uge fået spalteplads i en række store internationale aviser, og spørgsmålet er, om ikke Yeezianity ender med at blive større, end grundlæggeren havde regnet med.

Man melder sig ind i Yeezianity ved at kontakte kulten på email og så i øvrigt poste et portræt på sine forskellige sociale mediers profiler med et skilt, hvor der står: I believe in Yeezus.

Vi vil svare dem, som er rene i hjertet, lover hjemmesiden.