- Olieudslip er en synd mod Gud og menneskeheden

Olieudslippet i den Mexicanske Golf kalder både på bøn og aktiv indsats, mener den miljøbevidste patriark for den græsk-katolske kirke, Bartholomæus. - Foto: KERIM OKTEN Denmark

Konstantinopels grønne patriark retter skarpt angreb mod mishandling af naturen efter oliekatastrofen i USA

Patriark Bartholomæus, overhovedet for den græsk-katolske kirkes 300 millioner kristne, kalder det store olieudslip i Den Mexicanske Golf for en synd mod naturen og mod Gud. Patriarken, der også tidligere har været aktiv miljøforkæmper og ofte kaldes den grønne patriark, siger, at begivenhederne kalder på såvel bøn som aktiv indsats.

"Der er behov ikke kun for bøn, men for at sige åbent, at mishandling af vore naturlige omgivelser er en synd mod menneskeheden, mod alt levende og mod vor skaber, Gud," skriver han i et indlæg i The Huffington Post.

Bartholomæus fastslår, at "enhver, det være sig individuelle aktører, institutioner og olieindustrien, er medansvarlige for denne menneskeskabte katastrofe. Alle må vi stå til ansvar for at have ignoreret de globale konsekvenser af vores udnyttelse af miljøet. En enkelt dybvandsboring får nu følger for millioner af liv i adskillige stater så vel som utallige virksomheder og industrier."

Patriarken opfordrer til, at alle hjælper med til at få stoppet olieudslippet og støtte den truede region. Der må samtidig sættes ind for at undgå lignende katastrofer i fremtiden.

Under et besøg i USA sidste år blev patriark Bartholomæus modtaget af præsident Obama i Det Hvide Hus. Dette besøg gjaldt også spørgsmålet om klimaændringer og det økologiske ansvar.