Paven ønsker fuld anerkendelse af katolikker i Tyrkiet

Armensk katolsk kirke i Istanbul. Paven ønsker, at katolikker og andre kristne minoriteter i Tyrkiet skal nyde større anerkendelse end nu. - Foto: Wikimedia

Pave Benedict XVI modtog ny tyrkisk ambassadør med anerkendelse af landets religionsfrihed, men ønsker civil juridisk anerkendelse af kristne mindretal

Pave Benedict XVI modtog tidligere i januar den nye tyrkiske ambassadør ved Vatikanstaten. Kenan Gürsoy blev mødt med anerkendelse af den frihed til gudsdyrkelse, som den politisk sekulære, men religiøst islamiske stats forfatning garanterer, men paven erklærede, at en civil juridisk anerkendelse af den katolske kirke ville hjælpe kirken til fuldt ud at nyde den religiøse frihed og dermed kunne yde et større bidrag til samfundet. Det skriver Ekklesia.

Omkring 99 procent af Tyrkiets 77 millioner indbyggere er muslimer. Den katolske kirke tæller bare 32.000 medlemmer. Den østlige ortodokse kirkes patriark har sit sæde i Istanbul, og desuden er der i Tyrkiet armenske og syriske ortodokse kirker. I forbindelse med debatten om Tyrkiets optagelse i EU, har der lydt kritik af de religiøse minoriteters forhold i landet.

De ikke-muslimske religiøse grupper i Tyrkiet har rapporteret om gentagen diskrimination og administrativ usikkerhed omkring gudstjenestesteder. I april 2009 erklærede præsidenten for Tyrkiets katolske bispekonference, biskop Luigi Padovese, således, at de lokale menigheder nogle steder i landet mødte store vanskeligheder. Og om sin kirkes status i landet udtrykte han kort og godt:

- Officielt eksisterer den katolske kirke slet ikke i Tyrkiet.

Biskop Padovese, der selv er født i Italien, sagde endvidere, at kirken længe har fastholdt, at en officiel erkendelse af de kristne kirke ikke på nogen måde vil true den tyrkiske republiks sekulære karakter. Men der er meget, der skal bringes i orden, før man kan tale om regulær religionsfrihed og et pluralistisk samfund.

I sin tale til den tyrkiske diplomat i Vatikanet anerkendte pave Benedict XVI, at en sekulær stat strækker sig på begge sider at strædet mellem Europa og Asien. Tyrkiet er godt placeret for at bygge bro mellem øst og vest og dermed yde en væsentlig indsats for at bringe fred til Mellemøsten.

Paven besøgte selv Tyrkiet i 2006. Dengang fremhævede Tyrkiets premierminister, at paven havde støttet landets optagelse i EU. Men før pavevalget havde den daværende tyske kardinal Joseph Ratzinger faktisk udtrykt kraftig opposition mod Tyrkiets optagelse.