Rekord: Amerikansk evangelist 57 gange på listen over mest beundrede mænd

epa000467262 Evangelist Billy Graham speaks on the third and final day of the Greater New York Billy Graham Crusade, at Flushing Meadows Corona Park in Queens, New York, Sunday 26 June 2005. EPA/PETER FOLEY Foto: PETER FOLEY/

Gallups liste over verdens mest beundrede mænd i 2013 havde for 57. gang den respekterede evangelist Billy Graham på deres top 10. I år kun overgået af præsident Barack Obama og den katolske pave Frans

Præsident Barack Obama, Bill Clinton, George W. Bush, Jimmy Carter og Mitt Romney det er prominente navne som disse, der typisk pryder analyseinstituttet Gallups top 10-liste over verdens mest beundrede mænd. Men sammen med den lange række af nyere tids amerikanske præsidenter og præsidentkandidater har den amerikanske evangelist Billy Graham 57 år i træk formået at blive stemt ind af den amerikanske befolkning.

LÆS:
Gallups top 10 over de mest beundrede mænd 2013

Billy Graham blev første gang stemt ind på listen i 1955 og har prydet listen hvert år lige siden. I den seneste måling opnåede han en delt tredjeplads sammen med den tidligere demokratiske præsident Bill Clinton, da begge parter fik to procent af stemmerne.

Graham har været på top 10-listen langt flere gange end nogle andre, og i år bliver det hans 57. gang på listen. Han er aldrig nået op på førstepladsen, en plads der typisk er optaget af den siddende præsident, men han har dog indtaget 2. pladsen flere gange. Ronald Reagan er den person med næstflest top 10 pladser bag sig, men Reagans 31 år på listen er stadig 26 færre end Grahams, hedder det på Gallups hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Billy Graham amerikanernes og præsidenternes sognepræst

Åndelig rådgiver og vækkelsesprædikant
Den i dag 95-årige evangelist og vækkelsesprædikant Billy Graham har missioneret i utallige lande og er efter sigende den mand i verden, der har prædiket for flest mennesker næsten 215 millioner fordelt på 185 forskellige lande.

Foruden sin rolle som evangelist har han siden slutningen af 1960erne også ageret åndelig rådgiver for flere amerikanske præsidenter, hvoraf den siddende præsident Barack Obama er den tolvte i rækken, der har haft personlige samtaler med Graham.

Graham grundlagde i 1950 Billy Graham Evangelistic Association, en forening som arbejder ihærdigt på at sprede evangeliet om Jesus Kristus så bredt og effektivt som muligt. Graham er stadig aktiv i foreningen, men sluttede officielt sin lange karriere som prædikant på grund af sygdom i 2005, og i dag er det sønnen Franklin, der har overtaget som bestyrelsesformand i foreningen.

Samme dag han fyldte 95 år udgav evangelisten sit sidste tv-transmitterede kristne budskab Korset, der blev sendt på nationalt tv. Optagelsen er en del af Billy Grahams flerårige mission Amerika, mit håb - med Billy Graham.

LÆS OGSÅ: Graham til amerikanerne: Lad jer omvende!

Obama på toppen
Gallup har siden 1948 udført deres årlige opgørelse af de 10 mest beundringsværdige mænd og kvinder. I forbindelse med den seneste rundspørge i december 2013 blev 1031 amerikanerne over 18 år kontaktet via telefon og stillet spørgsmåletl: Hvilken nulevende mand og kvinde bosat hvilket som helst sted i verden beundrer du mest?. For sjette år i træk stemte størstedelen af de adspurgte præsident Barack Obama ind på en førsteplads, efterfulgt af den argentinskfødte katolske pave Frans og den tidligere amerikanske præsident George W. Bush, der måtte deles om andenpladsen.

LÆS OGSÅ: Troen spiller kun en lille rolle i USAs præsidentvalg

Gallups undersøgelse bygger udelukkende på amerikanske respondenter, hvilket også sætter sit præg på top 10-listen. Det britiske analyseinstitut YouGov har de seneste 13 år foretaget en tilsvarende rundspørge, men med et mere bredt udsnit af respondenter fra blandt andet Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland, USA, Australien, Pakistan, Indien, Kina, Ægypten og Israel. Her lander Billy Graham på en 24. plads.

Nedenfor ses en top 10 over de personer, der flest gange er blevet stemt ind på Gallups liste over de mest beundrede mænd i verden.

LÆS OGSÅ: Den katolske kirke mærker Frans-effekten

Flest gange på top 10 over de mest beundrede mænd
1. Billy Graham (57)
2. Ronald Reagan (31)
3. Pave Johannes Paul II (27)
4. Jimmy Carter (27)
5. Dwight Eisenhower (21)
6. Richard Nixon (21)
7. Bill Clinton (22)
8. Harry Truman (20)
9. Nelson Mandela (20)
10. George H.W. Bush (21)