Religiøs protest mod skyderier i USA

Pastor Crebbin (til venstre), fra Newtown Congregational Church, pastor Kathleen Adams-Shepherd (i midten), fra Trinity Episcopal Church i Newtown, og rabbiner Shaul Praver (til højre), fra Congregation Adath Israel, ligeledes i Newtown, Connecticut, står sammen med andre religiøse ledere på The Mall, 11. april 2013 i Washington DC. 3300 kors og andre religiøse symboler stod opstillet her gennem et døgn som protest mod skudvold i USA. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI Denmark

Med 3300 kors og andre religiøse symboler gik religiøse ledere forleden sammen i protest mod den stigende vold i USA

Præster og ledere fra hele det kirkelige spektrum i USA mener, at der bør handles nu for at stoppe skudvolden i landet. Den 11. april gik de sammen om en fælles protest på The Mall i Washington DC. Det skriver Religion News Service.

3300 kors og andre religiøse symboler repræsenterede hver især en af de amerikanere, der er blevet dræbt ved skyderier i USA siden Newtown-massakren i december sidste år, og hele demonstrationen var et billede på en kirkegård.

The Mall er et område med græs, avenuer og stiger neden for Capitol, hvor den amerikanske kongresbygning ligger. Og netop politikerne i kongressen var målet for demonstranterne.

Jim Wallis, formand for Sojourners, en liberal kristen gruppe, var hovedarrangør af demonstrationen. Han og medarrangørerne mente, at de gav udtryk for en folkestemning, og de ønskede at råbe politikerne op for at få gjort noget ved problemet:

Nationen er langt foran vores politiske ledere. Politikerne er nødt til at følge op på folkets vilje, sagde han under en tale ved demonstrationen.

Tim Keene fra North Yarmouth i Maine var på besøg i Washington og udtrykte lige som andre forbipasserende sympati for demonstrationen:

Det er dumt, når det amerikanske folk så brændende ønsker, at der bliver gjort noget ved dette problem, men politikerne i Kongressen nægter at følge op på folkets ønske.

Følelserne kom flere gange til udtryk blandt de forsamlede gejstlige. Det gjaldt ikke mindst pastor Sam Saylor fra Blackwell Memorial AME Zion Church i Hartford, Connecticut, som brød sammen i gråd, efter han havde talt om Newtown og sin egen søn, Shane Oliver. Han var bare 20 år, da han blev skudt ned og dræbt sidste år:

"Efter Olivers død bliver livet aldrig det samme for min familie, ligesom livet for alle familier i dette land aldrig bliver det samme efter Newtown. Vi kan aldrig nogensinde gå hjem igen herfra, for Washington skal aldrig blive det samme igen. Vi kan aldrig tage livet for givet igen."

Det er dog uklart, om medlemmerne af kongressen ligeså brændende ønsker at gøre noget ved problemet som Sam Saylor og de andre protesterende. Flere lovforslag er på det seneste blevet stemt ned, som ellers skulle have lagt en dæmper på skudvolden.

Pastor Samuel Saylor fra Hartford, Connecticut, som mistede sin søn Oliver under et skyderi sidste år, bryder sammen, mens han står mellem kors under demonstrationen på The Mall, 11. april 2013. 3300 kors og andre religiøse symboler stod opstillet her gennem et døgn som protest mod skudvold i USA. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI Denmark
Kors og andre religiøse symboler står opstillet som gravsten på en kirkegård på The Mall, 11. april 2013. I alt stod 3300 kors og andre religiøse opstillet her gennem en døgn som protest mod skudvold i USA. Foto: Wang Yiou Denmark
Religiøse ledere og andre aktivister mellem kors og andre religiøse symboler på The Mall, 11. april 2013. 3300 religiøse symboler stod opstillet her gennem et døgn som protest mod skudvold i USA. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI Denmark
Kors står som gravsten på The Mall med kongresbygningen i baggrunden, 11. april 2013. 3300 kors og andre religiøse symboler stod opstillet her gennem et døgn som protest mod skudvold i USA. Foto: KEVIN LAMARQUE Denmark

Andre læser lige nu