Religiøse grupper raser over ny præventionslov i USA

Den amerikanske præsident Barack Obama taler til Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus. Foto: Pool

Både demokrater og republikanere med religiøs baggrund kritiserer ny lov, der betyder, at også religiøse institutioner skal tilbyde prævention til deres medarbejdere som en del af den amerikanske ordning om sundhedsforsikringer

Både katolikker og mormoner kritiserer den amerikanske præsident Barack Obamas forslag til ny lovgivning omkring sundhedsforsikringer. Et af de nye krav til arbejdsgivere, der tilbyder deres ansatte en sundhedsforsikring, er, at de også skal tilbyde gratis prævention. Forslaget vil komme til at gælde katolske universiteter, velgørenhedsorganisationer og lignende.

Den katolske republikaner John Boehner, der er valgt til Repræsentanternes Hus, mener, at loven bryder den amerikanske konstitutions beskyttelse af regeringers indblanding i religiøse anliggender. Til The Guardian udtaler han:

I de seneste dage har amerikanere af alle trosretninger og politiske overbevisninger samlet sig i modstand mod loven, fremsat af Obama-regeringen, som er et utvetydigt angreb på religiøs frihed i landet. Dette angreb fra den føderale regering på religionsfrihed hverken kan eller vil holde.

Også den katolske ærkebiskop i Washintong, Donald Wuerl, raser til The Guardian:

Jo mere folk opdager, hvad der er på spil her, jo flere taler imod. Dette er ikke bare et katolsk spørgsmål. Det er et spørgsmål, der vedrører alle trosbaserede samfund, alle religioner og alle organisationer, der får inspiration fra deres tro. Jeg tror, at det, der er ved at ske, er, at jo flere, der får kendskab til forslaget, jo flere siger, at det er forkert.

Mormonsk vægelsind
Loven vil træde i kraft om 18 måneder, men det forlyder, at Obama gerne vil indgå et bredere kompromis. En mulighed kunne være at tillade kirkelige arbejdsgivere at udlicitere præventionsdelen af forsikringen, således at kirken ikke formelt set er ejer og betaler af den.

På trods af disse signaler fra Obama kritiserer også demokrater dog loven. Til The Guardian siger den tidligere guvernør i Virginia, Timothy Kaine:

Det Hvide Hus har taget en god beslutning ved at inkludere et krav om prævention i sundhedsforsikringspolitikken, men jeg mener, at man tog en dårlig beslutning, da man ikke tillod en bredere undtagelsesmulighed for religiøse arbejdsgivere.

Også den mormonske præsidentkandidat Mitt Romney kritiserer loven. Alligevel gennemførte han selv en lov i Massachusetts i 2005, der krævede, at hospitaler, også de katolsk drevne, skulle udlevere de såkaldte fortrydelsespiller til voldtægtsofre, da han selv var guvernør. Dengang udtalte han ifølge The Guardian, at min personlige holdning er, at mennesker, der er ofre for voldtægt, skal have muligheden for nødprævention.

En undersøgelse i sidste uge viste, at mere end halvdelen af den katolske stemmeberettigede befolkning I USA er enige i, at arbejdsgivere skal afkræves, at de tilbyder prævention som en del af sundhedsforsikringen. 45 % af dem mener også, at loven ikke skal indeholde undtagelsesmuligheder for religiøse institutioner.

Obama ændrer kurs

I bøjede Barack Obama sig for det voldsomme pres fra højrefløjen og den katolske kirke. Hans kursskifte betyder i store træk, at institutioner, der modsætter sig prævention af religiøse årsager, får lov til at ekskludere svangerskabsforebyggelse såsom eksempelvis p-piller og sterilisation fra deres ansattes sundhedsforsikringer. Til gengæld påbydes de forsikringsselskaber, der står for policerne, i disse tilfælde at dække medarbejdernes omkostninger direkte.

LÆS OGSÅ:Obama ændrer kurs i sag om prævention