Religionsfrihed er under pres i de europæiske retssale

Religionsfriheden er i fare i de europæiske retssystemer, mener professor i filosofi, Roger Trigg, fra Oxford University. Foto: colourbox.com

Oxford-professor advarer mod en ny tendens i Europas retssale til at favorisere sekulære værdier såsom ligestilling over religiøs overbevisning

Den religiøse frihed i Europa er truet af vore domstole, advarer Roger Trigg, professor i filosofi ved Oxford University i Storbritannien, i en ny bog Equality, Freedom and Religion.

"Der har været en klar tendens hos domstolene i Europa og Nordamerika til at prioritere ligheds- og ikke-diskriminerende hensyn over religiøse. Det sætter religionsfriheden i fare, skriver Roger Trigg i sin nye bog ifølge The Guardian.

LÆS OGSÅ: Flere kristne diskrimineres i Europa

Diskriminering af kristne i Storbritannien

I Storbritannien har der i de senere år været en række sager, hvor både offentlige og private ansatte er blevet bedt om at tilsidesætte eller skjule deres religiøse overbevisning og har nægtet.

Eksempelvis har den kvindelig giftefoged, Lillian Ladele, nægtet at foretage registrerede partnerskaber, da det stred imod hendes kristne overbevisning. Ladele afventer nu afgørelse i en diskriminationssag mod sin arbejdsgiver.

Nogle diskriminationssager kan komme så vidt som til Den Europæiske Menneskeretsdomstol. En tidligere ansat hos British Airways, Nadia Eweida, blev af sine arbejdsgivere bedt om at skjule sit kors, som hun bar om halsen, og hun afventer nu at få sin sag hørt for Menneskeretsdomstolen.

I disse tilfælde har respekten for lighed i samfundet overtrumfet retten til religiøs frihed, mener Roger Trigg. Hans holdning er, at i stedet for at nogle rettigheder dømmes mere fundamentale end andre, bør de rettigheder, som er konfliktprægede, vægtes mere ligeligt.

Flere prominente lederskikkelser i den engelske kirke har gjort opmærksom på kristne ofre for forskelsbehandling. I 2009 udtrykte to ud af tre medlemmer af Church of Englands lovgivende forsamling, at der var tale om diskrimination af kristne i Storbritannien. Forsamlingen, der på engelsk kaldes General Synod, styrer blandt andet kirkens årlige budget og vedtager nye former for kirkelig praksis i England.

Det er blevet sværere at være kristen på en britisk arbejdsplads, udtalte de i 2009. Særligt ytrede de bekymring for, at den generelle religionsfrihed i Storbritannien var svækket stærkt under Labour-regeringen, der kom til i 1997.

LÆS OGSÅ: Ledere: Kristne bliver diskrimineret på jobbet

Danske domstole afviger fra tendensen
I Danmark har der også været hændelser, som er blevet karakteriseret som religiøs diskrimination, omend i et mindre omfang end i Storbritannien. I de fleste tilfælde falder retssagerne dog ud til fordel for de religiøse parter.

Således kunne Avisen.dk i januar 2010 bringe historien om en kvindelig ansat hos Kristelig Fagforening, der blev fyret efter nogen tids sygdom.
Hun anlagde sag, da hun mente, årsagen til fyringen var, at hun ikke deltog i morgenbøn eller kom i menigheden på arbejdspladsen. Sagen endte imidlertid med, at Kristelig Fagforening fik medhold, da diskriminationen ikke kunne bevises.

Ligeledes fik teenageren Maria Mawla medhold i en sag tilbage i 2002. Hun var blevet nægtet at bære tørklæde på sit arbejde i stormagasinet Magasin, og Magasin blev efterfølgende dømt for diskrimination.

Ti år efter blev Maria Mawla endog Hjemmeværnets første tørklædeklædte medlem. Men hun faldt i unåde på grund af hendes tørklædes religiøse symbolværdi. 27-årige Maria Mawla fik ved afslutningen af sin uddannelse i Forsvaret besked om, at tørklædet var imod uniformsreglementet.

Uniformsbestemmelserne betød, at sagen ikke kunne klassificeres som diskrimination. Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) slog fast, at uniformskravet er et spørgsmål om ensartethed i soldaternes fremtoning, og tørklæder forblev bandlyst. Så vidt vides gælder disse bestemmelser stadig i dag.

LÆS OGSÅ:- Jeg er lusen mellem to negle

Danske arbejdspladser er imødekommende
En undersøgelse af religion på det danske arbejdsmarked fra 2008 bestilt af det daværende Ministerium for Flygtninge, Indvandrere og Integration viste, at danske virksomheder generelt er tolerante og imødekommende over for religion.

Virksomhedernes tilgang er præget af at få hverdagen til at fungere, herunder også at gøre plads til at religiøse medarbejdere kan trives på arbejdspladsen, står der i undersøgelsen.

Eksempelvis tilgodeser 9 ud af 10 virksomheder muslimske kvinders behov for tildækning af hår, og 8 ud af 10 virksomheder ville principielt ikke have noget imod, at medarbejdere beder i arbejdstiden.