Religiøse ledere uenige om reaktioner på bin Ladens død

Newyorkere samlet ved Ground Zero i New York City, den 2. maj, 2011 kort tid efter præsident Barack Obama annoncerede at det amerikanske militær havde dræbt Osama bin Laden i en åben ildkamp tidligere på dagen. Foto: Justin Lane Denmark.

Nyheden om al-Qaeda-lederen Osama bin Ladens død udløste jubelscener på gaderne i USA. Det har fået flere religiøse ledere til at reagere med en løftet pegefinger til de jublende amerikanere

Nyheden om Osama bin Ladens død og den efterfølgende jubel i den amerikanske befolkning har vakt furore blandt flere religiøse talsmænd, der de seneste par dage har ytret sig i diverse sociale medier.

Nyheden har medført en storm af reaktioner fra hele verden. Især har mange nok set de vilde jubelscener af glade euforiske amerikanere, der vifter med det amerikanske flag foran Det Hvide Hus i Washington D.C. og ved Ground Zero i New York City, der har rullet hen over tv-skærmene de seneste par døgn.

Billeder af unge amerikanske college-studerende, der i anledning af Osama bin Ladens død råber, synger og spilder øl foran Det Hvide Hus sætter ikke mit land i et godt lys, skriver Brian McLaren, der betragtes som en af USAs mest fremtrædende kirkeledere. Han skammer sig over nogle af de amerikanske jubelscener, der har været vist på tv.

LÆS OGSÅ: "Det er svært at tilgive bin Laden og hans ligesindede"

Den populære kristne blogger Church Mouse skriver ifølge netavisen ChristianToday.com:

Selv om kun få vil argumentere imod tanken om, at verden er et bedre sted uden bin Laden, rammer den festlige stemning blandt nogle et forkert leje. Alt for mange mennesker er døde i denne "krig" til at føle nogen som helst glæde lige nu.

Ifølge ChristianToday.com skrev McLaren forleden følgende på sin blog:

Det bærer en vis ironi med glæde at fejre drabet på en morder, der selv med glæde fejrede at dræbe, som jeg håber ikke vil blive spildt på os.

Lærer vi noget, eller drejer vi blot hjulene hårdere rundt i en cyklus af vold?

LÆS OGSÅ: Drop ukristelig jubel over bin Ladens død

Hussein Rashid, der er indfødt newyorker og muslimsk kommentator på ReligionDispatches, har ifølge Ekklesia.co.uk udtalt følgende:

[Bin Ladens] død heler ikke verden, men renser snavset væk fra sårene. Nu skal vi bruge tiden på at heles, og det bliver et stort arbejde. Symbolet er dødt, men det, han symboliserede, må også dø.

Mohammed Shafiq, administrerende direktør for the Ramadhan Foundation, en muslimsk ungdomsorganisation, udtrykte sin beklagelse over, at bin Laden ikke var blevet fanget og sat for en domstol:

"Det ville have været mere passende for ham at blive fanget i live og stillet for retten i en international domstol for de forbrydelser, han har begået."

Egyptens Muslimske Broderskab har udtalt, at bin Laden og al-Qaeda ikke repræsenterer islam, og de opfordrer efter bin Ladens død USA til at trække sine tropper hjem, da de mener, at tiden er inde for Obama til at trække styrkerne ud af Afghanistan og Irak og ophøre med USAs og de vestlige styrkers besættelse rundt om i verden og i de islamiske lande. Det skriver Ekklesia.co.uk.

The American Jewish Committee, en international tænketank og interesseorganisation, hilste nyheden om bin Ladens død velkommen:

"Vi udtrykker vores dybeste beundring og påskønnelse til den amerikanske regering for den vedholdende forfølgelse af bin Laden, som havde tusindvis af menneskers blod på hænderne," sagde den administrerende direktør, David Harris.

LÆS OGSÅ:
Dalai Lama: Bin Ladens død var måske fortjent

Også den katolske kirke har udtryk sin mening om, hvorledes man bør forholde sig til bin Ladens død. Fader Federico Lombardi, der er talsmand for Vatikanet, udtalte forleden, at den nu afdøde al-Qaeda- leder bærer det (...) tungeste ansvar for at sprede had og splittelse blandt folk, at dræbe utallige mennesker og at udnytte religion til dette formål.

Lombardi anmoder herefter om, at bin Ladens død ikke bør give anledning til jubel, men snarere til at reflektere over det ansvar, der følger med det at være menneske:

"En kristen glædes aldrig ved en anden mands død, men reflekterer på det alvorligste over alles ansvar for Gud og mennesker, og han håber på og arbejder mod, at hver begivenhed ikke giver mulighed for yderligere styrkelse af had, men af fred," sagde han ifølge ChristianToday.com.

Flere amerikanske missionsgrupper opfordrer nu kristne amerikanere til at bede for fred og sikkerhed samt at benytte situationen til at sprede evangeliets budskab på samme måde, som budskabet om bin Ladens død spredes over verden.

"Obama tror måske, 'retfærdigheden er sket fyldest, men på trods af undertoner af forsoning bør vi reflektere over, at hævn ikke nødvendigvis er det samme som retfærdighed, udtalte biskoppen af Croydon, den pensionerede præst Nick Baines, da han forleden opfordrede til en forsigtig reaktion på grund af truslen om mulige hævnangreb fra al-Qaeda mod de vestlige lande.

Osama bin Laden er ikke en helt hos mig og heller ikke hos de fleste mennesker i den vestlige verden. Men han er en helt for mange andre, og hans død vil, tror jeg, snarere medføre flere problemer end færre, skrev han på sin blog.

Ifølge den britiske tænketank Ekklesia.co.uk skrev den pensionerede præst og anglikanske biskop af Buckingham i Oxford, Alan Wilson, forleden på sin facebook-side:

Osama Bin Ladens død er en militær succes, men han var et menneske, der hellere burde stilles for en domstol som kriminel end at blive dræbt på en måde, nogle vil kalde en martyrdød.

Også fader Brian Dawson fra Havelock North i New Zealand, kommenterede Obamas udsagn:

USA kan gøre hvad end vi sætter os for, med bemærkningen: Forestil dig, hvad USA kunne gøre, hvis det satte sig for at skabe fred.

Det er dog ikke alle religiøse ledere, der tager afstand fra den amerikanske militærindsats.

Ifølge nyhedsavisen ChristianToday.com, skrev Tim Stevens, præst i Granger Community Church i Indiana, forleden på sin twitter-profil:

Nogle twitter-kommentarer angiver, at vi skal føle skyld over at være glade over dette, men det gør jeg ikke.

Også Dr. Richard Land fra Ethics and Religious Liberty Comission ved Southern Baptist Convention i USA, hyldede ifølge ChristianPost.com det amerikanske militærs indsats og sagde, at bin Ladens død var fortjent:

Hvis nogen nogensinde fortjente at miste sit liv på grund af sine forbrydelser mod menneskeheden, var det Osama bin Laden.

Bin Ladens død er en sejr for freden, skrev leder af den britiske Evangelical Alliance og forsker ved London School of Theology, Krish Kandiah på sin blog.

"Jesus bad os om at elske vores næste, og det kan betyde at beskytte dem mod farer og en mand, der var villig til at vilkårligt at dræbe både mænd, kvinder og børn, er en trussel mod alle," skriver Kandiah blandt andet.

Flere religiøse ledere har som reaktion på nyheden om bin Ladens død, henvist til den amerikanske baptistpræst og borgerrettighedsforkæmper, Martin Luther King Jr's ord:

Jeg sørger over tabet af tusindvis af kostbare liv, men jeg vil ikke glædes over døden af en, ikke engang en fjende."