Scientology i mediestorm under Hollywood-skilsmisse

Den intense mediebevågenhed, som skilsmissen mellem Katie Holmes og Tom Cruise er omgærdet med, kan få store konsekvenser for Scientology, hvis man skal tro tidligere medlem og blogger Mark Rathbun. Her er det forsiderne på en række amerikanske tabloid-magasiner mandag den 2. juli 2012. Foto: RICHARD B. LEVINE Denmark

Den netop offentliggjorte skilsmisse mellem Hollywood-skuespillerne og Scientology-medlemmer Katie Holmes og Tom Cruise har startet en ny bølge af kritik mod Scientology. Det kan få store konsekvenser for organisationen, hvis hemmeligheder fra inderkredsen kommer ud i lyset, mener tidligere medlem

Kritikken er væltet ind over Scientology i de internationale medier hele den forgangne uge, efter det blev offentliggjort, at skuespiller Katie Holmes har begæret skilsmisse fra Tom Cruise, som er en af bevægelsens mest prominente medlemmer.

Holmes, som er bedst kendt for sin rolle i den populære amerikanske TV-serie Dawsons Creek, begrunder ifølge avisen The Daily Mail skilsmissen med Scientologys kontrol over familien og søger desuden om fuld forældremyndighed over parrets 6-årige datter.

Det har styrket rygter om, at Holmes forlader Cruise, fordi hun frygter Scientologys indflydelse på datteren og muligheden for, at Cruise vil lade barnet internere i bevægelsens orden Sea Organization. Et medlemskab, som kræver gratis arbejde, lovning på en milliard års troskab og barnløshed, så længe man er medlem. Kritikere beskriver Sea Organization som en militærlejr med slavelignende,mens scientologer selvbeskriver organisationen som en religiøs orden for medlemmer, der vier deres liv til troen.

Tom Cruise, der har været Oscar-nomineret for film som Jerry Maguire og Magnolia, har siden slutningen af 1980erne været medlem af Scientology og er aktiv i promoveringen af bevægelsen.

Cruise er blevet kritiseret fra mange kanter for kontroversielle udtalelser i forbindelse med hans medlemskab af Scientology, blandt andet for sin modstand mod psykiatri og psykiatrisk behandling og for offentligt at have udtalt, at psykiatro bør forbydes en opfattelse, der hænger sammen med Scientologys trossystem.

Risikabel mediestorm
Den intense mediebevågenhed, som skilsmissen er omgærdet med, kan få store konsekvenser for Scientology, hvis man skal tro tidligere medlem Mark Rathbun.

Rathbun var i mange år højtstående medlem af Scientology, arbejdede tæt sammen med organisationens leder David Miscavige og fungerede som rådgiver for Tom Cruise, men forlod efter eget udsagn organisationen efter at have overværet flere voldelige episoder. Han er i dag aktiv modstander mod organisationen Scientology (men praktiserer fortsat Scientology uafhængigt af bevægelsen) og særligt Miscaviges metoder som leder, som han kommenterer på sin blog.

Ifølge Rathbun kan en grim Cruise-Holmes-skilsmisse bringe oplysninger om organisationens inderkreds ud i lyset, som det langt fra er i Scientologys interesse at gøre alment kendt. Og med skilsmissens store mediebevågenhed kan man næppe forvente, at sådanne eventuelle afsløringer vil gå ubemærket hen.

En aggressiv skilsmisse kan ifølge Rathbun blive en sand katastrofe for både Scientology og for Tom Cruise selv, og han anbefaler Tom Cruise at forsøge at lade skilsmissen udspille sig så diskret som muligt: Det bedste han kan gøre er at tage chancen og give hende, hvad hun forlanger.

Nervøs ledelse eller tomme rygter
Kritikken og mediebevågenhed kommer på et ubelejligt tidspunkt for Scientology, der er blevet rystet af en serie skandaler over de sidste fire år. Flere højtstående medlemmer har forladt bevægelsen, heriblandt lederens egen far, og nyhedsmediet Tampa Bay Times har bragt en serie afslørende artikler om bevægelsens voldelige metoder.

Også et internt videointerview med Tom Cruise blev lækket til pressen i 2008, efterfulgt af Scientologys forsøg på at bremse historien. Det skriver journalisten Tony Ortega på The Village Voice Blog.

Mark Rathbun har på sin blogvideregivet, hvad der tilsyneladende skulle være en lækket email fra Scientologys hovedkontor, der giver medlemmerne retningslinjer til, hvordan de kan bekæmpe den negative omtale af Scientology i pressen. Ifølge Rathbun et tegn på, at bevægelsens ledelse er nervøs og fuldt ud bevidst om de negative konsekvenser, den nye mediestorm kan få.

Til britiske Sky News afviser Scientology-bevægelsens advokat Gary Soster alle anklager om, at medlemsskabet af Scientology skulle være årsag til Cruise-Holmes-skilsmissen. Han påpeger blandt andet, at datterens optagelse i Sea Organization er et tomt rygte, idet medlemmer skal være 16 år for at blive optaget.