Skarp kirkestrid om homoseksuel præst

Ansættelse af homoseksuel præst skaber skarpe fronter i Skotlands prebyterianske kirke. -

Flertallet i Skotlands presbyterianske kirke er chokeret over højrefløjs sammenligning af homoseksualitet med nazisme

Den yderste højrefløj i Skotlands presbyterianske kirke har forsøgt at rejse en stemning mod homoseksuelle i kirken. Men flertallet af kirkens menigheder er mere chokerede over selv samme højrefløjs forsøg på at bringe nazisme ind i debatten med beskyldninger mod det programudvalg, der forbereder kirkens årsmøde fra 21. til 27 maj.

Det skete i en prædiken, som både religiøse ledere og skotske politikere tager afstand fra som meget foruroligende. Her erklærede højrefløjsrepræsentanten, pastor Ian Watson, at kirkens manglende vilje til at stå sammen i et korstog mod homoseksualitet var en parallel til den manglende modstand mod nazismens anneksion af Rhinlandet i 1938.

Prædikenen blev holdt søndag den 10. maj i Kirkmuirhill kirken i Lanark og derefter lagt ud på præstens blog på internettet. Watson leder gruppen Forward together, der arbejder for at udelukke homoseksuelle fra enhver deltagelse i kirkens liv, arbejde og tjeneste.

Kirkens øverste ledelse er på det kommende årsmøde blevet bedt om at afgøre en strid fra Aberdeen. Her har menigheden med tilslutning fra den lokale kirkeledelse ansat en præst, Scott Rennie, der er erklæret homoseksuel. En kreds af præster har imidlertid samlet underskrifter på en anmodning om, at kirken udsteder et forbud mod udnævnelse af homoseksuelle præster.

Pastor Rennie er er 37 år og var i ni år præst ved Brechin Cathedral, før han søgte embedet ved Queens Cross kirken i Aberdeen. Ved præstevalget stemte 86 procent af menigheden for ham, og kirkeledelsen accepterede valget.

Førnævnte pastor Ian Watson og hans organisation, Forward together har for nylig måttet give pastor Rennie en offentlig undskyldning. De havde i strid med sandheden offentligt angrebet præsten for at have forladt et ægteskab for at indgå et registreret partnerskab. Samtidig kom det frem, at en lignede løgnagtig kampagne i sin tid ramte den første homoseksuelle biskop i USA, Gene Robinson i New Hampshire.