Slip hummere fri og få god karma

Buddhistmunken, Geshe Tenley, kaster en hummer tilbage i havets dyb under den buddhistiske højtid, "Chokhor Duchen", fra en båd ud for den amerikanske by Gloucester. Foto: .

En gruppe tibetanske buddhister i USA har opkøbt hundredvis af hummere og derefter sluppet dem fri i havet både for at redde dyrene, men også for at optjene lidt ekstra karma selv

I stedet for at ende deres dage i en gryde med kogende vand, blev i alt 534 hummere forleden opkøbt af en gruppe tibetanske buddhist-munke og sat fri i Atlanterhavet.

"Selv hvis de bliver fanget igen, har de stadig haft et længere liv," udtalte Wendy Cook forleden til engelske The Guardian. Wendy Cook er tidligere direktør på Kurukulla Center for Tibetansk Buddhistiske Studier i Medford, nord for Boston i USA.

Begivenheden fandt sted på helligdagen Chokhor Duchen, som er en af de fire vigtigste helligdage ifølge den tibetanske månekalender.

Højtiden markerer årsdagen for det drejende Dharma hjul, Buddhas første prædiken og belæringen om de fire ædle sandheder.

LÆS OGSÅ: Stort tema om buddhisme

Det er ikke helt tilfældigt, at buddhisterne vælger at slippe de mange hummere fri på netop denne dag. Fortjenesten for de gode gerninger man udfører på denne helligdag bliver ifølge buddhistisk tro nemlig mangedoblet.

Det var en gruppe på i alt 30 buddhister, der forleden rejste til det nordlige Massachusetts ved Gloucester i USA og købte 272 kg hummere fra en lokal fiske grossist. Herefter sejlede buddhisterne ud fra kysten, hvor de kastede de mange hummere tilbage i havet.

Inden hummerne blev sluppet fri, blev de stænket med helligt vand og fik klippet båndene rundt om deres kløer af.

Buddhistmunken, Geshe Tenley, der dagligt bor og underviser på Kurukulla centeret, fortæller, at mange buddhister i Indien også køber både køer, får og geder for at redde dem fra slagtning. Men i New England i USA er det nemmere og mere praktisk at redde hummere, mener han.

"Det er at nytænke den måde, du normalt ser disse skabninger på," siger Victoria Fan, en ph.d.-studerende, der også deltog i hummer-ceremonien.

"Du bør betragte dem på lige fod. Deres lykke er lige så vigtig som din lykke, og deres lidelse er lige så vigtig som din lidelse," siger Victoria Fan.

Endnu en hummer slippes fri i havet ud for den amerikanske by, Gloucester, Massachusetts, den 3. august, 2011. Foto: .
I alt blev 534 heldige hummere sluppet tilbage i havet under den buddhistiske højtid, Chokhor Duchen. Forinden var de blevet stænket med helligt vand og havde fået bundet kløerne fri igen. Foto: .