Spanske VM-helte hylder helgen

Fader Diego Monroy hæver VM-pokalen ved siden af det spanske fodboldforbunds præsident Angel Maria Villar (th.) efter en gudstjeneste i Guadalupe-basilikaen i Mexico City den 10. august 2010.

Verdensmestrene fra Spanien har tilegnet sommerens fodboldtriumf til katolsk helgen i Mexico City

De spanske verdensmestre i fodbold har tilegnet deres triumf til den katolske helgen Jomfruen af Guadalupe.

Før sidste uges venskabskamp mellem Spaniens nykårede verdensmestre og Mexico, slog det kongelige spanske fodboldforbund (SRFS) vejen forbi Vor Frue af Guadelupe Basilikaen i Mexico City. Det skriver Catholicnewsagency.com.

Besøget i verdens anden mest besøgte katolske helligdom (efter Vatikanet) var et slags uafsluttet regnskab. Præsidenten for SRFS, Angel Maria Villar, havde nemlig besøgt basilikaen forud for VM og bedt jomfruen om guld ved mesterskaberne i Sydafrika.

Torsdag i sidste uge blev der så betalt tilbage på den guddommelige triumf. En spansk delegation havde VM-trofæet med i basilikaen, hvor den blev vist frem som hyldest til Jomfruen af Gaudelupe.

Helligdommens historie går knap 500 år tilbage. De spanske conquistadores havde på det tidspunkt sat sig solidt på nutidens Mexico, men for de kristne missionærer gik det mere trægt. Det ændrede sig angiveligt efter en stribe mirakler i begyndelsen af det 16. århundredre. Et af de mest skelsættende var da Jomfru Maria kom til syne foran den indfødte bonde Juan Diego og bad ham om at opføre en kirke til hendes ære.

Hvad der helt præcist skete i udkanten af Mexico City i 1531, er der sandsynligvis ikke mange andre end Juan Diego, der med sikkerhed ved. Men det er en kendsgerning, at Mexico med tiden tog katolicismen til sig, og at Jomfruen af Guadalupe, Dronningen af Mexico, senere blev et stærkt religiøst og nationalt ikon.

Da Mexico i disse måneder for præcis 200 år siden erklærede sin uafhængighed fra Spanien, anførte præsten og revolutionslederen Miguel Hidalgo en bondehær under jomfruens banner. Mexicos første præsident blev indsat i 1824. Han hed Guadalupe Victoria og havde taget sit meget symboltunge navn som en hyldest til helligdommen.

Sidste uges venskabskamp mellem Mexico og Spanien endte uafgjort 1-1. Det er uvist, om der også var guddommelige fingeraftryk på det resultat, men en skytshelgen for både spansk og indfødt kultur kunne sikkert ikke have ønsket det sig meget anderledes.