Tiger-moren fremhæver jøder som del af overlegne kulturer

Den kinesisk-amerikanske professor i jura fra Yale University Amu Chua går også under navnet "Tiger-moren", efter at hun i 2011 udgav bogen "Battle Hymn of the Tiger Mother" (Tigermoderens Krigshymne), hvori hun opfordrede kinesiske mødre til at slappe mere af og give børnene mere frihed, men samtidig forsøge at undgå det "romantiserede" vestlige fokus på kreativitet frem for hårdt arbejde. I en ny bog nævner hun jøder og mormoner som kulturelle grupper med særligt potentiale for succes. Foto: LEE Seung-Hwan/ Denmark

Nogle kulturelle grupper er mere overlegne end andre, mener den amerikanske bestsellerforfatter Amy Chua i ny bog. Kritikere mener, at bogens argumenter minder om racistiske skræmmebilleder, men dansk forsker bekræfter, at der findes en særlig nedarvet jødisk arbejdsmoral

Bestemte kulturelle gruppers børn bliver mere succesfulde end andre. Sådan lyder budskabet fra den kinesisk-amerikanske juraprofessor fra Yale University og forfatter til bestselleren om sit liv som hård kinesisk Tiger-mor Amy Chua, der sammen med sin jødiske mand, Jed Rubenfeld, har skrevet en ny bog. Parrets fælles værk har fået titlen The Triple Package, og den beskriver otte overlegne kulturer: indere, kinesere, iranere, libanesiske amerikanere, nigerianere, eksilerede cubanere, mormoner og jøder.

Ifølge det jødiske tidsskrift for kvinder The Sisterhood henviser titlen, Triple Package Culture (den tre-spektrede kultur) til det, som Amy Chua begrunder disse kulturers høje succes med. Hun mener, at oplevelsen af at tilhøre en anden kultur i barndommen frembringer tre følelser hos barnet: Overlegenhed, usikkerhed og kontrol over impulserne. Når børnene møder de følelser, er det lettere for deres forældre at give dem det fornødne skub i den rigtige retning, så de vil kunne opnå høje indkomster, gode eksamensresultater og en høj beskæftigelsesrate i almindelighed.

For vejen til succes banes i opdragelsen, mener Amy Chua.

LÆS OGSÅ: Rapport: Den amerikanske jødedom er i forandring

Jødisk arbejdsmoral er med til at skabe succes
Journalist ved Weekendavisen og ph.d. i jødiske studier Heidi Laura peger på den jødiske opdragelse som en af grundene til, at det kendte billede af jøderne som en del af den kulturelle elite eksisterer:

Før jøder fik borgerrettigheder, udgjorde de, hvad vi i dag ville kalde et parallelsamfund. Også dengang var man vanvittigt ambitiøs på sine børns vegne, for hvis man ville klare sig som en minoritet, der var udelukket fra uddannelse, datidens socialhjælp, forsørgelse, hospitaler og så videre, måtte man skabe det hele selv, siger Heidi Laura, og fortsætter:

Man kan se gennem historien, at jøder sjældent har været analfabeter, for det kunne simpelthen ikke betale sig. Man har udviklet mønstre, hvor man har mange ambitioner på sine børns vegne.

Heidi Laura fortæller, at jøder tidligere var fremtrædende inden for handel og det frie erhverv, hvor de kunne udnytte deres transnationale kontakter:

Der er mange jøder, som har almindelige erhverv og middelklasseliv, men der er en klar overrepræsentation af jøder inden for de akademiske fag og det liberale erhvervsliv. Der er en nedarvet jødisk arbejdsmoral, og man kan sagtens underbygge det ud fra statistik, men der er da også mindre flittige jøder. Men det er et typisk træk ved den jødiske kultur at være vanvittigt ambitiøs på sine børns vegne. Det kan godt minde om den protestantiske arbejdsmoral, men en væsentlig forskel er, at protestanternes arbejdsmoral var en del af en majoritetskultur, hvor jødernes arbejdsmoral var en del af en minoritetskultur, siger hun.

Personligt mener Heidi Laura ikke, at Amy Chua bevæger sig på grænsen til racekritik:

Hun er ude på at provokere, og det skal hun have lov til. Andre kan se kritisk på det, og se på om det holder. Det er grotesk at tale om race her, men det er legitimt at tale om kulturelle mønstre, som rummer en pædagogik, hvor man presser børn mere, end man gør i andre grupper. Som tendens tror jeg godt, man kan underbygge det.

Kritikere beskylder Chua for at være racist
Udsagnene om opdragelse er blevet kritiseret af flere i det amerikanske kulturliv. Anmelderen fra The New York Post, Maureen Callahan, beskriver bogen som "en musen-og-katten-polemisk dialog":

Det er en serie af chokerende argumenter, som bliver pakket ind i selvhjælps-billeder, og som er beregnet til at gøre det samme, som racistiske argumenter gør: at skræmme folk, skriver Maureen Callahan i sin anmeldelse af bogen.

Parret selv påpeger, at bogen refererer til alle grupperne som kulturelle grupper snarere end som religiøse eller racemæssige grupper. For selvom samfundet generelt forsøger at undgå samtalen om kulturelle stereotyper, er der en vis grad af sandhed i mange af dem, mener Amy Chua og hendes mand:

Det, at nogle grupper klarer sig bedre i USA, målt på lønindkomst, beskæftigelsesstatus, eksamensresultater og så videre, er svært for folk at tale om, og det er nok mest fordi emnet føles så race-ladet, skriver de i bogen.

Det er ikke kun Amy Chuas forsøg på at beskrive en kulturel overlegenhed, der vækker kritik. I The Sisterhood skriver Elissa Strauss om bogens modtagelse i miljøet. Hun mener, at der først og fremmest har været opstand omkring overlapningen mellem Chua og Rubenfelds kulturelt overlegne grupper og eugenitikkens (racerenhedens) racistiske socialfilosofi, men også Amy Chuas fornyede beskrivelser af den stereotype jødiske mor får typen til at fremstå ... som en kold og hård opgave-fordeler, som bygger ovenpå hendes børns følelse af underlegenhed, disciplin og af at være udvalgte.

Det mener Elissa Strauss er en skam, for den oprindelige stereotype jødiske mor er meget mere charmerende:

Den stereotype jødiske mor er en evig kilde til hengivenhed, en travl kvinde, der giver børnene masser af mad og ønsker, at de vil klare sig godt, hvis bare det ikke fører for vidt eller gør børnene ulykkelige. Hun er måske ikke den mest frisindede kvinde, og hun er heller ikke rolig i pressede situationer, men man kan regne med hendes ubetingede kærlighed.

The Triple Package udkommer den 4. februar 2014 på forlaget Bloomsbury Publishing