Træk en bøn i automaten

Gebet-o-maten, eller "Bøn-o-maten", er en tysk opfindelse, der er designet til banegårde, metrostationer, tomme kirker og andre offentlige steder. Siden 2008 har bedeautomaten været opstillet rundt omkring i Tyskland. I øjeblikket er to automater opstillet i henholdsvis Berlin og Hamborg.

Bedeautomat kan mod et mindre beløb fremsige mere end 300 bønner fra alverdens religioner

Bag den såkaldte Gebet-o-mats (bøn-o-mat, red.) lyddæmpende forhæng er der fred fra metroens og indkøbscenterets larm. For en halv euro får du adgang til 5 minutters bøn i den lille spirituelle boks, der mest af alt minder om en pasfotoautomat fra lufthavnen.

Indenfor kan du ved hjælp af en trykfølsom skærm få læst bønner op fra buddhismen, kristendommen, hinduismen, islam, jødedommen og flere andre religioner. Og det er vel at mærke ægte bønner fra troende mennesker, lyder det fra Gebet-o-matens tyske opfinder, Oliver Sturm, som har indsamlet lydoptagelser fra gudstjenester, andagtsrum og lignende steder, hvor folk beder.

LÆS OGSÅ: 10 citater om bøn

Ideen om en Gebet-o-maten kom til mig, da jeg i 1999 på en undergrundsstation i New York oplevede en hygiejneautomat, der i et tvivlsomt hjørne stod og gav lyd fra sig med en monoton og kunstig stemme, skriver Oliver Sturm på sin hjemmeside.

Ingen lagde mærke til automaten, og på grund af den dårlige lydkvalitet forstod jeg ikke helt, hvad den forsøgte at sige. På stationsplatformen stod ventende mennesker af forskellig hudfarve og social oprindelse, og her på vej til det jødiske kvarter i Williamsburg forestillede jeg mig, hvordan det ville være, hvis der kom bønner fra denne automat i hjørnet, siger Oliver Sturm.

Bedeautomaten kan præstere mere end 300 bønner på 65 forskellige sprog. Fra Zarathustrabønner over tibetansk messen, buddhistiske Sutra, Koranbønner, hebraiske Kaddishbønner, indiske sange, bønner af shamaner fra Ny Guinea eller amerikanske tv-prædikanter. Det er muligt at bede med, men ifølge Oliver Sturm er det først og fremmest et sted, man kan lytte.

Gebet-o-maten er designet til banegårde, metrostationer, tomme kirker, bederum på universiteter, lufthavne, indkøbscentre og andre offentlige steder. Siden 2008 har bedeautomaten været opstillet rundt omkring i Tyskland. I øjeblikket er to automater opstillet i henholdsvis Berlin og Hamborg.

Gebet-o-maten, eller "Bøn-o-maten", er en tysk opfindelse, der er designet til banegårde, metrostationer, tomme kirker og andre offentlige steder. Siden 2008 har bedeautomaten været opstillet rundt omkring i Tyskland. I øjeblikket er to automater opstillet i henholdsvis Berlin og Hamborg. Foto: Wikimedia Commons.
Foto: Wikimedia