Uganda: HIV-smittede dropper medicin til fordel for bøn

Cissy Ssuna, der arbejder for Baylor College of Medicine Children, oplever, at et stigende antal HIV-positive unge ugandere holder op med at tage deres medicin i troen på, at de er blevet helbredt af Gud. Foto: Demotix Images / Jake Lyell

Et stigende antal unge ugandere med HIV og AIDS holder op med at tage deres medicin i troen på, at de er blevet helbredt i kirken

Ugandiske Rebecca Nakityo på 17 år er overbevist om, at Gud helbredte hende for HIV for et halvt år siden i forbindelse med en gudstjeneste. Derfor er hun holdt op med at tage den ARV-medicin, som lægerne ellers siger, kan forlænge hendes liv. Det fortæller hun til FNs nyhedsservice IRIN.

Flere unge stopper behandlingen
Rebecca Nakityo er ikke den eneste ugandiske teenager, som tror på, at Gud kan helbrede HIV/AIDS. Ugandiske sundhedsarbejdere er bekymrede over det stigende antal af unge ugandere, som lægger medicinen på hylden.

De seneste år har vi bemærket en stigende tendens blandt teenagere, som stopper deres behandling, fordi de tror, at de er blevet kureret for HIV/AIDS i kirken, fortæller Cissy Ssuna, der arbejder for Baylor College of Medicine Childrens Foundation i Uganda, som har mere end 4.000 HIV-positive børn og teenagere i behandling.

I Uganda har der generelt igennem en årrække været et fald i forekomsten af tilfælde af HIV/AIDS. Ifølge FNs seneste Country Progress Report fra Uganda var 18 procent af befolkningen smittede i 1992 et tal som ti år senere var faldet til godt 6 procent. I 2010 synes andelen af HIV-smittede at have stabiliseret sig et sted mellem 6 procent og 6,5 procent, mens den dog er stigende visse steder i landet. Og det er kvinder, som er mest udsatte for smittefare.

Sygdom er resultat af dæmoner
Den medicin, som den unge kvinde Rebecca Nakityo er holdt op med at tage, kan ikke helbrede HIV/AIDS, og den har mange bivirkninger. Men ud over at forlænge den smittedes liv, så reducerer medicinen også risikoen for at smitte andre. Derfor er det på flere måder uheldigt, når de unge afbryder deres behandling.

Cissy Ssuna fra Baylor College oplever, at troen på helbredelse gennem Guds indgriben er mest udbredt i de pinsekristne kirker. Og det lyder ifølge ekstern lektor ved København Universitet Martin Lindhardt sandsynligt:

Pinsekristne gør meget ud af, at man kan blive kureret for diverse sygdomme ved Guds magt - ikke bare som supplement til almindelig medicin men nogle gange som et alternativt, forklarer han og fortsætter:

Man mener, at sygdomme kan komme af sociale og spirituelle årsager som for eksempel dæmoner, forfædreånder som er sure, menneskelige relationer der er brudt, forbandelser eller hekse. Pinsekristne ser altså tit en religiøs dimension i sygdomme. Og når man mener, at AIDS er forårsaget af dæmoner, eller at man har fjernet sig fra Gud, så kan Gud også helbrede én igen.

Helbredelse via bøn
Martin Lindhardt forklarer, at helbredelsen for sygdomme inden for sådan et pinsekristent trosunivers sker gennem bøn:

Man har de her store ritualer, hvor man beder for de syge og uddriver dæmoner, og der er så også nogle, som mener, at AIDS kan drives ud ved den lejlighed. Der sker simpelthen gennem almindelig bøn eller healing.

Selvom denne forståelse af sygdom og helbredelse ikke stemmer overens med hendes egen sygdomsopfattelse, så mener Cissy Ssunas fra Baylor College dog ikke, at man bare skal kritisere kirkerne. Sundhedsmyndighederne og de religiøse ledere skal i stedet arbejde tæt sammen om forebyggelsen af HIV/AIDS. Og det er der da også allerede organisationer, som gør eksempelvis FN.

FN bruger religiøse ledere i forebyggelse
Kara Djurhuus er HIV/AIDS programme analyst hos FNs Befolkningsfond i Uganda, hvor man blandt andet arbejder med inddragelse af religiøse ledere i forebyggelsen. Hun fortæller, at mange ugandere i dag smittes af deres egen ægtefælle:

Her kan kirken spille en rolle. De fleste bliver gift i kirken og gennemgår et længere pre-marriage-rådgivningsforløb. Vi arbejder for, at religiøse ledere skal adressere HIV/AIDS ved at få folk til at lade sig teste og kende deres status, inden de bliver gift. Men det er også vigtigt, at kirken kan støtte og rådgive om for eksempel brug af kondom, hvis den ene part er HIV-positiv, forklarer Kara Djurhuus og fortsætter:

Kirken er meget indflydelsesrig og flyder meget i den almindelige uganders hverdag. Og de har adgang til par i en grad som få andre institutioner har.