Vatikanet: Buddhister og kristne skal sammen bekæmpe verdens ondskab

"Den katolske kirke nærer en dyb respekt for jeres ædle, religiøse tradition. Vi mærker ofte en samklang med de værdier, der kommer til udtryk i jeres religiøse tekster: respekt for liv, kontemplation, stilhed, enfoldighed," skriver kardinal Jean-Louis Tauran (billedet) og fader Miguel Guixot, som er henholdsvis formand og sekretær i det pavelige råd for interreligiøs dialog, til verdens buddhister. Foto: MAX ROSSI Denmark

Det pavelige råd for interreligiøs dialog har offentliggjort et brev til buddhister verden over, hvor de opfordrer til at samarbejde om en spirituel og moralsk genfødsel i verden

Kære buddhistiske venner. Lad os med fornyet medfølelse og venskab fortsætte samarbejdet for at lindre menneskefamiliens smerte ved at fremme det hellige i menneskelivet. Det er i denne ånd, at jeg endnu engang ønsker jeg en fredfyldt og glædelig fejring af Vesakh.

Sådan lyder det i et brev fra Vatikanet til buddhister verden over i forbindelse med fejringen af Vesakh, som er buddhisternes vigtigste helligdag. Vesakh beskrives ofte som Buddhas fødselsdag, men i virkeligheden markerer begivenheden både hans fødsel, hans opnåelse af indsigt (nirvana) og hans død (parinirvana).

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om buddhismen

Brevet fra Vatikanet er udformet af kardinal Jean-Louis Tauran og fader Miguel Guixot, som er henholdsvis formand og sekretær i det pavelige råd for interreligiøs dialog.

Rådet sender hvert år til Vesakh en hilsen til buddhister verden over. I år er titlen på brevet: Kristne og buddhister: Elsker, forsvarer og promoverer menneskeliv.

LÆS OGSÅ: Interreligiøs konsulent: Frans af Assisi kan inspirere pave Frans i mødet med muslimer

I brevet understreger rådet pave Frans opbakning til dialog og venskab imellem de forskellige religioner, og peger på de mange lighedspunkter der er mellem katolikker og buddhister.

Den katolske kirke nærer en dyb respekt for jeres ædle, religiøse tradition. Vi mærker ofte en samklang med de værdier, der kommer til udtryk i jeres religiøse tekster: respekt for liv, kontemplation, stilhed, enfoldighed, skriver de i brevet.

De opfordrer til, at buddhister og kristne sammen skal bekæmpe verdens ondskab.

LÆS OGSÅ: Religionsdialog på skrømt

Ondskab i forskellige former bidrager til en dehumanisering af mennesket ved at mindske fornemmelsen for menneskelighed i individer og samfund. Denne tragiske situation kalder på at vi, buddhister og kristne, hjælper hinanden med at afsløre denne trussel mod menneskelivet, og fremme en spirituel og moralsk genfødsel blandt vore tilhængere.

Vesakh falder på forskellige datoer, alt efter hvilket land der er tale om. I de fleste lande falder Vesakh i år enten den 24. eller den 25. maj, men i Japan blev det allerede fejret i starten af april, mens det i Sydkorea fejres den 17. maj.

Det officielle brev blev offentliggjort den 2. maj, men Vatikanet havde sendt en uformel hilsen til Japans buddhister forud for deres fejring.

LÆS OGSÅ:Buddhas fødselsdag fejret med lys, vand og farver?

Det pavelige råd for interreligiøs dialog blev oprettet i 1964 i forbindelse med det andet vatikanerkoncil. Rådet sender også hvert år en hilsen til muslimer i forbindelse med ramadanen.

Rådet blev skabt for at fremme dialogen med andre religioner. Ærkebiskop Gerhard Müller, som er leder for kongregationen for troens doktrin, understreger, at religiøs dialog ikke betyder, at man anerkender de forskellige veje til Gud som lige sande, men blot, at man ønsker at respektere alle menneskers tilbøjelighed til at søge sandheden.

Unge sydkoreanske buddhister har netop fået barberet deres hoveder, så de kan deltage i en ceremoni, hvor de bliver indlemmet som buddhistiske munke. Det skete den 3. maj i Seoul i Sydkorea, som optakt til Buddhas fødselsdag, der i Sydkorea fejres den 17. maj. I den forbindelse har Vatikanet udsendt et brev, der opfordrer katolikker og kristne til at gøre fælles front mod verdens ondskab. Foto: KIM JAE-HWAN Denmark