Vatikanet: Kvindelige kardinaler - nej tak!

Kvinder som kardinaler? Et spørgsmål, der har været på manges læber i den seneste tid. Nu siger den katolske kirkes talsmand nej til spekulationerne. På billedet ses kardinalen Walter Kasper under sin udnævnelse under pave Johannes Paul II, den 21. februar 2001. Kasper har været blandt fortalerne for kvindelige kardinaler. Foto: VATICAN POOL

Spekulationer angående udnævnelse af kvindelige kardinaler i den katolske kirke fejes af banen

I den seneste tid har flere bud på kommende kvindelige kardinaler floreret i diverse medier. Mandag slog Vatikanets talsmand fast, at det var helt usandsynligt. Det skriver den religiøse nyhedsside Religion News Service (RNS).

Kvinder kan og bør spille en endnu større rolle i den katolske kirke. Det er et af de budskaber, pave Frans siden sin indsættelse i marts flere gange har fremført.

Magasinet America bragte den 30. september således et eksklusivt interview med paven, hvori han blandt andet fremhævede kvinders store rolle i den katolske kirke:

Kvinder stiller dybe spørgsmål, som må adresseres. Kirken kan ikke være sig selv uden kvinden og hendes rolle. Kvinden er essentiel for kirken. (Jomfru) Maria, en kvinde, er vigtigere end biskopperne, sagde han i interviewet.

LÆS OGSÅ: 10 kontroversielle udsagn fra pave Frans

Det intensiverede fokus på kvinderollen har i den seneste tid fået medier verden over til at spekulere i kvindelige kandidater til kardinaludnævnelsen i februar 2014.

I den spanske avis El Pais skrev den tidligere brasilianske præst Juan Arias, at chancen for en kvindelig kardinal slet ikke var så ringe:

Det er ikke en vittighed. Det er noget, pave Frans har tænkt over før. De, der kender paven fra før, han blev pave, siger, at han ikke bare overrasker med sine kommentarer, men også med sine handlinger, skriver Arias blandt andet.

Irske medier pegede på to kvinder i det potentielle opløb, Linda Hogan, professor i økumeni og Mary McAleese, tidligere irsk præsident. Italienske medier præsenterede blandt andet den congolesiskfødte, italienske integrationsminister Cécile Kyenge som kandidat.

Der har dog hele tiden stået en række ting i vejen for udnævnelsen.

Kvinder, som i øvrigt udgør cirka 70 procent af verdens katolske kirkegængere, kan i den katolske kirke nemlig ikke ordineres som hverken diakoner, præster eller biskopper.

Dette gælder teoretisk set ikke for kardinal-embedet. Her behøver man nemlig ikke at have været ordineret præst for at blive udnævnt. Udnævnelsen ville egentlig blot kræve en mulighed for diakon-ordination af kvinder, og det mener flere kilder ikke er helt urealistisk.

Så sent som i marts 2013 foreslog kardinalen Walter Kasper en ordinering af diakonisser (latin,tjenerinde, red.) - en ordination, der i praksis ikke har været anvendt i den katolske kirke siden oldkirken (ikke at forveksle med den almindelige brug af diakonisse, der er knyttet til et socialt omsorgsområde, red.).

Alle spekulationer om muligheden for kvindelige kardinaler lader dog nu til at blive fejet af banen af Vatikanets talsmand, Frederico Lombardi, som på trods af den teoretiske mulighed kalder idéen meningsløs:

Det er simpelthen ikke en realistisk mulighed, at paven vil overveje kvindelige kardinaler i februar, siger han i en pressemeddelelse.

Det lader altså til, at kvinder må vente en tid endnu, før de kan iføre sig den klassiske røde kardinaldragt med våbenskjoldet og den flotte hat.

Hvorvidt pave Frans overrasker - først med en ordination af kvinder og siden med kardinaludnævnelse, må tiden vise.