Gren af Moon-bevægelsen: Gud har givet os retten til at bære våben

Den 28. februar blev der holdt massebryllup i Pennsylvania, USA. Deltagerne, som tilhører trosretningen Unification Sanctuary - en udbrydergren af Moon-bevægelsen - var blevet opfordret til at tage deres rifler og pistoler med. Foto: Jacqueline Larma / AP / Ritzau Scanpix

I Pennsylvania, USA, blev der for nylig holdt et massebryllup, hvor deltagerne blev opfordret til at medbringe rifler og pistoler som religiøse rekvisitter. Arrangørerne fra trossamfundet Unification Sanctuary mener, at det er deres gudgivne ret at bære våben

I USA er diskussionen om våbenloven i disse dage blusset op. Efter den tragiske skolemassakre, der fandt sted på en high school i Florida den 14. februar i år, er den amerikanske våbenlovgivning igen blevet sat på dagsordenen. Der er markante stemmer både for og imod en lovændring, men særligt en gruppe amerikanere argumenterer for, at de har krav på at bære våben.

Og deres argumentation har et tungt bagland. De mener nemlig, at ingen ringere end Gud har tildelt dem retten til at gå med våben. Det skriver Chicago Tribune.

Gudstjenesten blev holdt af en lokal gruppering af den verdensomspændende, kristent inspirerede trosretning World Peace and Unification Sanctuary, som har Sean Moon i spidsen. Han er søn af den selvudråbte messias Sun Myung Moon, der grundlagde Unification Church, også kendt som Moon-bevægelsen.

I dag frasiger Moon-bevægelsen sig enhver trosmæssig sammenhæng med Sean Moons trosretning og deres ritualer - herunder den våbenspækkede gudstjeneste i Pennsylvania.

Her blev rifler og pistoler brugt som religiøse rekvisitter i det massebryllup, ceremonien officielt var centreret omkring. For som Sean Moon sagde under ceremonien:

“At eje og bære våben er en rettighed givet fra Gud.”

Denne udtalelse baseres på, at der i Johannes’ Åbenbaring 2,27 omtales et jernscepter, som skal bruges til at vogte over folkene, til Jesus selv kan vende tilbage. Sean Moons gren af den kontroversielle bevægelse ser håndvåben, herunder riflen AR-15, som et symbol på dette jernscepter. Det var netop denne type riffel, som mange af deltagerne havde medbragt til massebrylluppet, der blev brugt under massakren i Florida i februar.

Riffelbryllup er et tegn på intern splittelse
Selvom Sean Moon og hans våbenglade følgere læser Bibelen med disse kontroversielle briller, adskiller de sig på dette punkt fra de øvrige grene af bevægelsen.

Danske Martin Herbst var i 18 år et respekteret medlem af Moon-bevægelsen, og blev gruppens ledende skikkelse i Slovenien. Han brød dog med bevægelsen, uddannede sig som teolog og arbejder i dag blandt andet som sognepræst.

“I Moon-bevægelsen har det altid været kærlighed, der har skulle være den stærke. Da jeg var bevægelsen, gik vi aldrig ind for at bruge våben, men bevægelsen har støttet våbenproduktion,” fortæller Martin Herbst om Moon-bevægelsens generelle forhold til våben.

Ifølge Martin Herbst kan den kontroversielle brug af våben i forbindelse med Sean Moons massebryllup i Pennsylvania ses som et udtryk for, at der er store interne splittelser i den religiøse gruppe:

“Efter Sun Myung Moons død i 2012 manglede bevægelsen en karismatisk lederskikkelse. Derfor er der opstået interne stridigheder om, hvem i familien der skal tage rorpinden og styre skibet videre. At Sean Moon opfordrer sine følgere til at tage våben med i kirke er med til at styrke hans lederskab og adskille denne gren fra resten af Moon-bevægelsen,” forklarer Martin Herbst.

Rifler som våben i en åndelig kamp:
Det kan virke selvmodsigende, at Moon-bevægelsen generelt er mod brug af våben, men alligevel inddrager denne gruppe dem i deres religiøse ceremonier. Men det findes der ifølge Martin Herbst en forklaring på:

“I Sean Moons optik handler det om, at medlemmerne skal forsvare sig mod umoralen. I brylluppet er kærligheden den indre kraft, og våbnene er den ydre kraft. Det er i Moon-bevægelsen ikke nødvendigvis modsætninger, for våbenmagten skal ikke bruges til at slå folk ihjel for at blive økonomisk beriget eller for egen vindings skyld, men til at støtte det enkelte medlem og den enkelte familie. For moonierne er de fysiske våben en manifestation af en åndelig kamp”

Denne artikel blev oprindeligt udgivet den 1. marts 2018. Den er senest redigeret den 7. marts 2018.

Til massebrylluppet i Pennsylvania medbragte mange af deltagerne rifler af typen AR-15, der er samme våben der blev brugt under skolemassakren i Florida den 14. februar. Foto: Jacqueline Larma / AP / Ritzau Scanpix
Moon-bevægelsen blev grundlagt i 1954 i Nordkorea af Sun Myung Moon og er særligt kendt for store massebryllupper. Den grundlæggende lære bygger på pastor Moons åbenbaringer. Foto: EDUARDO MUNOZ / Ritzau Scanpix