Hvad er forskellen på hajj og umrah?

Muslimske pilgrimme på den lille pilgrimsrejse - umrah - rører Kabaen i Den Store Moské i Mekka. Foto: Amr Nabil / Ritzau Scanpix

Den 19. august begiver millioner af verdens muslimer sig afsted mod den hellige by Mekka på pilgrimsrejse. Der er to slags pilgrimsrejser i islam – få overblik over dem her

Det er snart tid til den muslimske pilgrimsrejse, hvor millioner af muslimer samles i den hellige by Mekka. I islam findes der både en stor og en lille pilgrimsrejse – lær at kende forskel på dem her.

Hajj: Den store pilgrimsrejse

"Hajj" er den femte af islams fem søjler, som udgør fundamentet i muslimernes religiøse praksis.

Hajj betyder pilgrimsfærd på arabisk. Den foretages mellem den 8. og den 12. dag i den tolvte måned i den islamiske kalender, ”dhul hijjah.”

Alle muslimer skal, såvidt det er muligt for dem økonomisk og fysisk, foretage pilgrimsfærden til Mekka mindst én gang i deres liv. Syge mennesker er dog undtaget.

Hvert år samles millioner af muslimer fra hele verden under pilgrimsfærden til Mekka i Saudi-Arabien. Den store begivenhed ses som en symbolsk, rituel understregning af, at alle muslimer er lige for Allah.

Pilgrimmene kommer i busser, til fods eller med letbane til Mina, hvor de tilbringer natten i telte, som den saudiske regering har opstillet.

Man skal være ren under hajj. Derfor må man ikke have sex, ikke bruge deodorant eller duftolier, slås eller skændes, slå ihjel eller jage. For at vise dette, bliver de deltagende iklædt en særlig hvid klædedragt "ihram."

På hajj er der en række trin, man skal følge: Den første dag går man syv gange rundt om Kabaen, drikker vand fra Zamzambrønden og går syv gange mellem de små høje Safa og Marwa.

På den anden dag skal man stene nogle søjler ved Arafat, en slette lidt uden for Mekka. Søjlerne skal symbolisere Satan og hans fristelse af Abraham (Ibrahim kaldes han i islam). Senere slagter man får - både i Mekka og resten af verden - som en del af den helligste fejring i islam og for at mindes, hvordan Ibrahim endte med at ofre et får i stedet for sin søn Ismael. Dette kaldes offerfesten, eller "eid al-adha," og det er islams udgave af fortællingen om Abraham og Isak.

Pilgrimsfærden afsluttes med endnu et løb syv gange rundt om Kabaen. Den, der har gennemført hajj, betegnes som en "hajji" for mænd eller en "hajjah" for kvinder.

Umrah: Den lille pilgrimsrejse

"Umrah" behøver modsat hajj ikke at foregå på en bestemt årlig dato. Umrah betegner de pilgrimsrejsende muslimer, som på alle andre tider af året besøger Mekka med religiøst ærinde.

For også udenfor hajj-tiden er den saudiarabiske by fyldt med tusinder af bedende, som valfarter til Den Store Moské – Masjid al-Haram eller Haram-moskéen.

Det er i Den Store Moskés gård, at Kabaen står - den kubeformet stenbygning, som for muslimer udgør den hellige bederetning, "qibla". Ifølge islamisk overlevering blev Kabaen bygget af Adam og stammer dermed fra selve verdens skabelse. Den blev senere genopført af Abraham og Ismael og at være helligsted for en linje af monoteistiske profeter.

Ligesom hajj er der en række trin, man skal følge, når man er på umrah. Det er, at man skal gå rundt om Kabaen syv gange, være fysisk og psykisk ren, bede bønner, gå mellem bjergene Safa og Marwah, drikke Zamzambrøndens vand og klippe en lok af sit hår, hvis man er kvinde, eller barbere sit hår af, hvis man er mand.

Kilde: Den Store Danske, Dawn rejser og Religion.dk’s leksikon.