Portræt

Halalslagter: ”Dine handlinger skal også være halal”

Halalslagter Yilmaz Secilmis er slagtersøn. Faget har altid været i familien, og selvom Yilmaz Secilmis som ung overvejede at blive politimand, er han alligevel endt med at gå i sin fars fodspor og overtage slagterbutikken Ali Baba. Foto: Sonja Morell Lundorff

Yilmaz Secilmis er indehaver af den første tyrkiske halalslagter i Danmark. Han har overtaget slagteren Ali Baba fra sin far af samme navn, der i sin tid var en af de første til at tilbyde muslimer i Danmark halalslagtet kød

Slagteren Ali Baba ligger i autentiske omgivelser lige overfor Kødbyen, der har en lang historie som centrum for Københavns handel med kød. Butikken åbnede i 1978 og har ligget i hjertet af Vesterbro i mere end 40 år.

”Dengang i slutningen af 60’erne og i starten af 70’erne og op i 80’erne befandt den tyrkiske og kurdiske befolkning i Danmark sig meget på Vesterbro og omegn; Halmtorvet, Istedgade eller omkring Hovedbanegården. Det var en slags mødesteder dengang,” fortæller indehaver Yilmaz Secilmis.

Lyden af klokken, der indikerer kunder i butikken, afbryder med jævne mellemrum hans fortælling. Yilmaz Secilmis er søn af Ali Baba og viderefører i dag stolt slagtertraditionen og det gode omdømme, hans far har skabt. Derfor er det også vigtigt for ham, at butikken bliver, hvor den altid har været:

”Vi har altid befundet os her på halmtorvet, og vi har ikke tænkt os at udvide til andre bydele," fastslår han.

Da halalslagteren åbnede i 1978, var der ikke mange steder i Danmark, hvor man som muslim kunne købe halalslagtet kød. Derfor købte nogle muslimer dengang kosher, eftersom de jødiske forskrifter for slagtning overholder de muslimske, hvor dyret slagtes ved at få skåret halspulsåren over, så det forbløder. Andre havde dog svært ved at spise kosher og spiste derfor meget sjældent kød, fortæller Yilmaz Secilmis.

I første omgang havde halalslagteren mange tyrkiske og kurdiske kunder. Da Yilmaz Secilmis var barn, havde de ikke så mange etnisk danske kunder, men lidt efter lidt er flere og flere kundekredse kommet til. I dag har Yilmaz Secilmis kunder af mange nationaliteter, og han har ligeså travlt op til den muslimske højtid Eid, som han har op til de kristne højtider jul og påske.

”Ved de danske helligdage har vi også ekstremt travlt. Det vil sige jul, altså dagen før jul, nytårsaften, og i påsken har vi også ufatteligt travlt, hvor vi sælger en masse lam,” fortæller han.

Halal er mere end en slagtemetode

Slagterbutikkens succes forklarer Yilmaz Secilmis selv med, at man siden hans far åbnede butikken har vægtet service, kvalitet og ærlighed overfor kunderne højt. For Yilmaz Secilmis er halal nemlig meget mere end en slagtemetode; det er forskrifter for, hvordan man skal leve sit liv:

”Halal er ikke bare halal, altså kødmæssigt. Det er også den måde, du handler på. Som muslim, eller om man er kristen eller jøde eller noget andet, så er det vigtigste, at du er ærlig,” fortæller han.

Man kan mærke oprigtigheden i hans ord på måden, han siger dem på. At være ærlig overfor kunden og produktet indebærer blandt andet, at Yilmaz Secilmis ikke går ned i kvalitet eller snyder kunderne ved at tage overpris for kødet:

”Det betyder meget for os at være ærlige overfor kunderne, og at kvaliteten er i orden. Altså at det ikke bare er noget billigt kød, som vi sælger til overpris,” siger han og fortsætter:

”Man skal også tænke på modparten. Altså, jeg kan godt nøjes med 100 kroner, så hvorfor skal jeg prøve at få 200 kroner ud af hans lomme?”

Når prisen på et kilo kvæg skal fastsættes, er det altså ikke efterspørgslen, der bestemmer prislejet. Det er snarere en religiøs pligt, der fordrer Yilmaz Secilmis at handle halal. Det betyder, at det ikke er nok at kødet er halalslagtet, men at salget og handelen også skal følge de muslimske forskrifter for, hvordan man er en god muslim.

"Halal er ikke bare slagtemetoden. Halalslagtning består af slagtemetoden og en kort mundtlig bøn før slagtning. Man skal også være ren før slagtning ved at tage abdes, altså vaske sig før bønnen, og lave to rakat namaz, altså bønner. Så udfører man selve halalslagtningen af dyret, ” forklarer Yilmaz Secilmis.

Født af en slagtersøn

Yilmaz Secilmis har været med på sidelinjen siden 1998, da han stadig var en lille dreng. Dengang kastede hans far ham og hans to ældre brødre ud i arbejdet med at hjælpe til i slagterbutikken, og det fangede hurtigt Yilmaz Secilmis' interesse:

”Siden jeg var en lille dreng, har jeg været sådan en type, der har solgt småting. For eksempel hver gang jeg købte et par sko eller fik et par sko, når jeg så ikke skulle bruge dem mere, så smed jeg dem aldrig ud. Så formåede jeg altid at sælge dem til en ven”.

Interessen for salg ledte først Yilmaz Secilmis til at læse på handelsskolen, hvorefter han i en kort periode gik på et forberedende kursus på politiskolen. Her gik det hurtigt op for ham, at han savnede det liv, han kendte fra slagterbutikken. Han startede med at arbejde deltid i butikken i 2002 og blev ansat på fuldtid i 2003.

Ali Baba lykkedes med at videreføre slagtetraditionen og lade ejerskabet af Danmarks første halalslagter blive i familien. Da Ali Baba gik på pension i 2012 overtog Yilmaz Secilmis butikken, og i dag sætter han en stor ære i at leve op til det gode navn, hans far i sin tid har skabt sig.

”Jeg er født af en slagtersøn. Min familie har altid været slagtere, også tilbage i Tyrkiet,” siger han.

Han tager et stykke kød fra disken i hånden, der er beskyttet af en blå plastikhandske. Han fortæller malende om kødets teksturer og det er tydeligt, at dette job er hans liv og passion:

”Halal er ikke bare kød. Halal er alt i dit liv. Som god muslim, så skal du basere dit liv på halal."

Hos slagteren Ali Baba kan man både købe kylling, fisk, lam, okse- og kalvekød. Alt kødet er halalslagtet, hvilket for Yilmaz Secilmis udover slagtemetoden indikerer, at det ikke sælges til overpris. Foto: Sonja Morell Lundorff
Yilmaz Secilmis står op hver morgen klokken 5 for at være i butikken klokken 7. Han nyder at snakke med kunderne, hvoraf flere er faste kunder i butikken. Foto: Sonja Morell Lundorff