Har dyr religion?

Omkring 98,5 procent af vores DNA har vi tilfælles med vores nærmeste slægtninge, chimpanserne. De afrikanske primater bruger værktøj og har komplekse sociale hierarkier - men har de også religion? Foto: Pexels

Lamaer sørger over døde artsfæller, gorillaer holder begravelsesceremonier, og vores nærmeste slægtninge, chimpanserne, danser regndans. Observationer af dyrs adfærd tyder på, at sorg, ærefrygt - og måske endda religion - ikke kun er forbeholdt mennesker

Har dyr religion? Det kan virke som et useriøst spørgsmål, for religion udspringer vel af en undren over tilværelsen: Hvad er meningen med det hele? Hvad sker der, når man dør? Hvad er rigtigt og forkert? Og selvom det måske ser ud som om, labradoren tumler med eksistentielle tanker, når den ligger i hundekurven og stirrer ud i intetheden, så tænker den nok bare på kødben og gåture.

Men måske er der alligevel mere på spil inden i det pelsede hoved. Måske er dyr ikke bare biologiske maskiner, som styres helt og holdent af deres instinkter. Forskere har nemlig observeret adfærd hos alt fra lamaer til chimpanser, som tyder på dybe følelsesliv og måske endda religiøse forestillinger.

Lamaer kan også føle sorg
Mark Bekoff, dyreadfærdsforsker og professor emeritus ved University of Colorado, har gennem sin lange forskningskarriere indsamlet talrige eksempler på dyr, der sørger over døde artsfæller.

I en fast klumme i tidsskriftet Psychology Today beskriver han blandt andet, hvordan en gruppe på fire lamaer blev rystet af et pludseligt dødsfald:

Lamaerne Boone, Bridger, Taffy og Pumpernickel boede på en gård i Alaska og var tæt knyttet til hinanden - et vaskeægte firkløver. Men en dag faldt den ældste i flokken, Boone, død om i en alder af 27. Hans livspartner Bridger afgik ved døden få dage senere, og pludselig var firkløveret reduceret til to. Taffy og Pumpernickel så stille til, mens deres gamle venner blev begravet i den frosne jord, og i de følgende to dage bearbejdede de sorgen på hver deres måde: Taffy stirrede udtryksløst på gravstedet, mens Pumpernickel hylede højlydt inde fra ladens mørke.

Gorillaer holder begravelser
Det er ikke kun lamaer, der lader til at føle sorg. Mark Bekoff gengiver også observationer af ulve, der bliver deprimerede ved tabet af artsfæller, skader, der synger sørgesange, og delfiner, der bærer rundt på deres døde afkom i flere dage.

Nogle dyr udfører tilmed en form for ritualer, når medlemmer af flokken dør. Gorillaer er kendt for at holde begravelser, hvor de siger farvel til deres afdøde kammerater - flere zoologiske haver har sågar taget gorillaernes skik til sig og arrangerer begravelsesceremonier, når en gorilla dør.

Chimpansernes mystiske ritualer
Det mest overbevisende eksempel på religiøs adfærd i dyreriget findes hos vores nærmeste slægtninge. Den britiske primatolog Jane Goodall, der er verdensberømt for sit arbejde med chimpanser, beskriver i “Encyclopedia of Religion and Nature”, hvad hun kalder “primaternes spiritualitet”.

Hun har observeret chimpanser, der danser foran bestemte vandfald - næsten som om de tilbeder dem. Og hun forklarer, at chimpanser udfører en form for “regndans”, når de mærker, at et stort regnskyl er på vej.

Senest har et tysk studie fra 2016 dokumenteret, hvordan chimpanser i Vestafrika kaster sten på udvalgte træer, så der dannes små stenklynger rundt omkring i skoven. Forskerne spekulerer i, om der kan være tale om en form for rituel adfærd - måske betragter chimpanserne træerne som helligdomme.

Men hvad der rent faktisk sker inden i hovedet på de store primater - grubler gorillaer over livets forgængelighed? Er chimpanser spirituelle væsner? – det er der naturligvis ingen, der ved med sikkerhed.