Guide

Hvordan fejrer du kvindernes kampdag?

Til kvindernes internationale kampdag i 2005 demonstrerede kvinder fra organisationerne KRAN, Agender, Lillesøstrene, Dannerhuset og Dame U Love for feminisme. Foto: Jeppe Carlsen

Kvindernes internationale kampdag den 8. marts sætter fokus på ligestilling med farverige arrangementer, der hylder mangfoldigheden. Religion.dk giver her syv bud på, hvad du kan lave på kvindernes internationale kampdag.

Siden den første kampdag blev afholdt i 1910, har kvindekampen haft mange ansigter. I dag er det største tema i Danmark ikke juridisk ligestilling, men snarere ligeværd på tværs af køn, seksualitet, religion og etnicitet. Religion.dk giver her syv bud på arrangementer, der hylder mangfoldigheden på kvindernes internationale kampdag.

KØBENHAVN

Paneldebat og poesi til Mino Talks

Til Mino Talks hyldes kvinder i alle former og farver, når organisationen Mino Danmark inviterer til paneldebat med et stærkt hold af panelister, der styres af jurist og debattør Natasha al-Hariri og journalist Inaam Nabil. Efter debatten er der underholdning i form af poesi, jazz og satire.

Jødedom og feministisk litteratur

På Huset KBH hylder Litteratursalonen Esther jødiske forfatterinder, der har haft indvirkning på litteraturhistorien. Hør blandt andre den nyligt debuterende dansk-jødiske forfatter Shosha Raymond læse op af sin roman ’Stillezone’.

Fyraftenshygge på Staunings Plads

Til fyraftenshygge på Staunings Plads markerer FOA kvindernes internationale kampdag med oplæg om den iranske kvindebevægelse ved Nahid Riazi og en personlig fortælling fra Malawi ved Jean Pedersen.

LGBT Asylum hylder seksualiteten

Sammen med LGBT Asylum kan du hylde mangfoldigheden og slå et slag for ligestillingen, når organisationen fejrer kvindernes internationale kampdag på Trabibar ved Folkets Park på Nørrebro. LGBT Asylum er en gruppe af asylansøgere, flygtninge, danske statsborgere og personer med ophold i Danmark, der kæmper for LGBT-personers rettigheder i det danske asylsystem.

AARHUS

Feministisk factfullness på Kvindemuseet

Kvindemuseet benytter kvindernes internationale kampdag som en anledning til at aflive myter i kønsdebatten og lave et faktatjek på ligestillingen mellem mænd og kvinder på tværs af kulturer. Til ”Faktatjek & Fantastiske fortællinger” sætter kvindehusets formand Purnima Erichsen sammen med en gruppe indvandrerkvinder ansigt på integrationen anno 2019. Derudover inviterer Kvindemuseet til kirkegårdsvandring på Nordre Kirkegaard, når historiker Klaus Bertelsen fortæller om store kvindeskikkelser.

ODENSE

Kvindehistorier på Møntergården

I Møntergårdens lobby får du et historisk blik på kvindehistorie i religion, politik og kultur. Udover et glas bobler byder det kulturhistoriske museum på kvindehistorier fra 1600-tallets Leonora Christina til 60’erne og 70’ernes kvindebevægelser og helt frem til i dag, hvor lægges op til debat om, hvordan kvindehistorie kan skrives i dag.

Kortfilm om seksualitet, identitet, barsel og #metoo

Filmbranchen har i de seneste år høstet en god portion dårlig omtale, siden de første sager om seksuelle krænkelser dukkede op i branchens hjemstavn, Hollywood. Til filmvisning og debat på Studenterhuset i Odense kan du på kvindernes internationale kampdag møde nogle af de kvinder, der arbejder med film i en tid, der først nu begynder at gøre plads til kvinder.

Indiske kvinder protesterer mod vold i hjemmet på kvindernes internationale kampdag. Foto: Ajit Solanki
En libanesisk kvinde holder et LGBT-flag til march på kvindernes internationale kampdag i Beirut. Foto: Bilal Hussein
Irakiske kvinder kalder på kvindefrigørelse til kvindernes internationale kampdag i Bagdad. Foto: Khalid Mohammed
Filippinske kvinder med farverige masker fejrer kvindernes internationale kampdag og hundredeåret for kvindebevægelsen i Filippinerne. Foto: Bullit Marquez