Synspunkt

Meditation er den største forkælelse

Alt omkring en forsvinder, al lyd omkring en går, som man siger, ind af det ene øre og ud af det andet, uden at spille en rolle. En dyb koncentration. Der er kun dig og din gud eller din blomst i dit mentale billede, alt andet eksisterer ikke, skriver hindu Dhamu Chodavarapu.

Som hinduer har vi det privilegium, at vi kan fordybe os i vores egne tanker og herved opnå en ubeskrivelig fornøjelse, mener hindu Dhamu Chodavarapu

Alle verdens religioner har et element, hvor forkælelse indgår som personlig tilfredsstillelse for mennesker. Som hindu har vi det privilegium, at vi kan fordybe os i vores egne tanker og opnå en ubeskrivelig fornøjelse uden at være religiøs fanatiker eller tro på Gud. Det er det unikke i hinduismen.

Hinduisme omfavner alle mennesker. Det er ikke nødvendigt, at man tror på hinduguder. Hinduismen fremmer selvtillid og velvære hos hver enkelt. Det unikke aspekt i hinduismen er yoga. Yoga er en filosofisk vej til at styre sin psykiske tilstand ved fysisk meditation. En regulering af fysiske aktivitet ved vejrtrækning fremmer koncentrationsevnen og er den største forkælelse, man kan opnå.

LÆS OGSÅ: Vi er en nation af forkælede - det gælder bare ikke os selv

En meget forenklet form for meditation foregår ved, at man sidder på en afslappet måde. Ånder ind gennem det ene næsebor - meget langsomt - alt det man kan, holder vejer og ånder ud gennem det andet næsebor - ligeså langsomt. Man gør det et par gange, og skifter indånding og udånding i modsat næsebor. Det giver en rolig afslappende start på meditationen.

Mens man koncentrerer sig i et mentalt billede, som for eksempel en Gud eller en blomst, og gentager et "mantra", som man normalt får af sin guru eller sin far, således at man efterhånden kun ser lige den blomst i sit mentale billede. Mantra er generelt på sankrit og kan sammenlignes med "fadervor". Gayatri, som vi som Hinduer lærer fra vores barndom, lærte jeg af min far. Jeg plejer at sige det 108 gange, især når jeg sidder med en uløselig situation. Den forkælelse eller tilfredsstillelse, man opnår, er ubeskrivelig.
 
Alt omkring en forsvinder, al lyd omkring en går, som man siger, ind af det ene øre og ud af det andet, uden at spille en rolle. En dyb koncentration. Man er fuldstændig kold overfor de ydre omgivelser. Der er kun dig og din gud eller din blomst i dit mentale billede, alt andet eksisterer ikke. Det er ikke problemløsning, man opnår, men en rolig mental tilstand til at takle opgaven, og dermed finder man selv en løsning.

LÆS OGSÅ: Danskerne slås om, hvem der er mest forkælet

Uanset hvilken religion man tror på, stiger forståelsen og respekten for den og Gud med sådan et roligt sind. Man kommer til at elske Gud og får respekt og stolthed for sig selv, idet man udfører handlinger, der fremmer mentalt velvære.

Det er den store forkælelse, hinduismen tilbyder til os alle. 
 

Dhamu Chodavarapu er hindu, debattør og panelist ved religion.dk.