Indføring

En hellig plante: Cannabis i religionerne

For de indiske sadhuer er hashrygning et middel til guddommelig indsigt og åndelig frigørelse. Et lignende syn på cannabis-planten finder man i flere forskellige religioner gennem tiden. Foto: Navesh Chitrakar/Reuters/Ritzau Scanpix

Cannabis, hamp, hash, pot. Rusmidlet med de mange navne er ulovligt i Danmark, men har en lang historie i verdens religioner – fra hinduisme og jødedom til rastafarianisme og amerikanske cannabis-kirker

Skytherne var et nomadefolk, som drev omkring på stepperne nord for Sortehavet omkring 500 år f.Kr. De var dygtige ryttere og hesteopdrættere, og de havde en rig og særegen kultur - herunder et ganske særligt begravelsesritual:

Den græske historieskriver Herodot beretter, hvordan skytherne stimlede sammen under en teltdug og placerede en skål med rødglødende sten imellem sig. Derefter tog de frø fra hamp-planten og kastede på stenene, så en tyk røg bredte sig i teltet. Røgen udløste en lykkerus, der fik skytherne til at råbe af glæde.

Den rituelle brug af cannabis findes også længere tilbage i historien – længe før de skythiske nomader herskede over Asiens sletter – og stadig i dag bliver planten brugt i religiøse sammenhænge, lige fra Indien til Indianapolis.

Hinduisme: Shivas livret
I hinduismens 3000 år gamle helligskrifter vedaerne kan man læse, at cannabis - eller “bhang”, som planten hedder på sanskrit – er blevet skænket menneskene som en hellig kilde til glæde og et middel mod frygt.

Guden Shiva har en særlig forbindelse til den hellige urt. Ifølge overleveringen tog han en lur under hamp-plantens skygge, og da han vågnede, smagte han på dens blade. Med ét havde Shiva fundet en ny livret, og han blev kendt som “bhang-herren”.

Selvom det befinder sig i en juridisk gråzone, er brugen af cannabis stadig udbredt i Indien den dag i dag. Mange hinduer indtager stoffet i forbindelse med den farverige holi-festival, der markerer overgangen fra vinter til forår og tager udgangspunkt i forskellige hinduistiske legender.

Og særligt de indiske sadhuer er storforbrugere af cannabis. De er hellige mænd, der har vendt det materielle liv ryggen for at opnå spirituel frigørelse – og det foregår blandt andet gennem hashrygning. Stoffets euforiserende effekt opfattes nemlig som Shivas velsignelse og dermed som en kilde til guddommelig indsigt.

Jødedom: Cannabis dukker op i ældgammelt tempel
Hinduismen er ikke den eneste af de gamle religioner, som tilsyneladende anvendt cannabis i et religiøst øjemed.

I 2020 fandt en gruppe israelske arkæologer nemlig spor af cannabis i et jødisk tempel, der menes at stamme fra det 8. århundrede f.Kr. Ifølge forskerne er opdagelsen det første bevis på, at euforiserende stoffer engang blev brugt i jødedommens kultiske ritualer.

Substansen blev faktisk fundet på templets kalkstensalter allerede i 1960’erne, men der skulle gå over et halvt århundrede, før det lykkedes kemikerne at identificere det som cannabis. Den kemiske analyse viste også, at plantemassen var blevet afbrændt oven på en bunke tørrede dyreekskrementer.

Præcis hvordan og hvorfor stoffet indgik i ritualerne i det jødiske tempel, vides ikke.

Rastafarianisme og First Church of Cannabis
“Rastafari not a culture, it’s a reality,” sagde reggae-kongen Bob Marley. Han var tilhænger af den nyreligiøse bevægelse rastafarianisme, som opstod i Jamaicas slumkvarterer i 1930’erne.

Mange rastafarier mener, ikke ulig de indiske sadhuer, at cannabis kan være en kilde til åndelig indsigt. De tror, at guden Rah eksisterer i alle mennesker, og at hashrygning kan gøre det lettere finde ind til ens guddommelige kerne.

Andre nyreligiøse bevægelser har også taget cannabis til sig. I USA er der i de senere år opstået adskillige kirker, som bruger planten i rituelle sammenhænge, blandt andre The First Church of Cannabis beliggende i Indianapolis, Indiana.

Ifølge kirkens 12. bud er cannabis en helende plante, der bringer mennesker tættere på sig selv og hinanden. Her handler det ikke om at opnå forbindelse til en guddom – i stedet skal rusmidlet understøtte en personlig spirituel rejse mod større selverkendelse.

En sadhu ryger cannabis, inden turen går til Ganges-floden, hvor hinduistiske pilgrimme deltager i en renselsesceremoni. Foto: Rupak De Chowdhuri/Reuters/Ritzau Scanpix
Det er ikke første gang, at arkæologerne finder ældgamle cannabis-rester. Her ses en udgravning i Kina fra 2019, hvor der blev fundet tegn på, at man brændte cannabis af for cirka 2500 år siden. Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix