Interview

Hindu: Når jeg er stresset, beder jeg til guden Ganesha

Her sænkes Ganeshas statue ned i havet på øren Trinidad for at markere afslutningen på Ganeshas fødselsdag. I Danmark nedsænker man ikke statuer i havet længere af miljømæssige årsager. Foto: Andrea De Silva/Reuters/Ritzau Scanpix

Dansk hindu Viji Venkatraman fejrer guden Ganeshas fødselsdag i september. Ganesha hjælper hende, når hun oplever modgang. Han har lært hende at have respekt for sig selv og have udholdenhed til at afslutte en opgave

Hvert år i september fejres den folkekære gud Ganesha af hinduer i hele verden. Festen varer i ti dage, og den fejres også i Danmark. Viji Venkatraman er 51 år, bor i Aalborg og fejrer Ganeshas fødselsdag hvert år.

Hvordan vil du beskrive guden Ganesha?
Ganesha, også kendt som Ganapati, er gud for begyndelse og lykke. Han er den, der fjerner alle hindringer.

Ganesha er en af de mest kendte guder inden for hinduismen. Hans form er yderst charmerende og betagende. Ganesha har en drengelignende krop med et elefanthoved. Ganeshas udseende fremkalder vores fantasi og skaber samtidig dyb åndelig betydning for os.

Ganesha er søn af Shiva og Parvati og er tilbedt under mange forskellige navne som: Sumukta, Ekadanta, Kapila, Gajakarna, Lambodara, Vikrath, Vidhnanshaka, Vinayaka, Dhumraketu, Ganadhayaksha, Balachandra og Gajanana.

Hvad betyder Ganesha for dig?
Ganesha er den mest foretrukne gud inden for hinduismen. Jeg beder til ham, for at sende lykke til min familie. Når jeg oplever hindringer i mit liv, så oplever jeg, at han hjælper eller guider mig med at opnå succes i mine fremsatte mål.

Hvordan bliver Ganesha fejret af dig og mennesker omkring dig?
Ganeshas fødselsdag er en ti dages hindufestival til ære for Ganeshs’ fødsel.

På dagen udfører jeg puja (hinduistisk ceremoni) ved at oplæse bønnevers og salmer til Ganesha for at byde ham velkommen i vores hjem. Derefter dekorerer jeg Ganeshsas billede med hibiscusblomster og tørret græs. Til sidst laver jeg søde desserter, som jeg ofrer til ham.

Normalt opstiller folk lerstatuer af Ganesha i deres hjem eller i offentlige steder, hvor de holder puja i cirka ti dage. Her uddeler man søde sager imellem folk, og der afholdes forskellige konkurrencer, spilles musik og danses. Den tiende dag, som også kaldes for Ananta Chaturdashi, anses for slutningen af festivalen.

På den sidste dag tager man i flok Ganesha statuerne til den nærmeste sø eller strand, for at nedsænke dem i vandet. Mange mennesker synge salmer, mens statuerne bliver båret. De seneste par år er statuerne på grund af miljømæssige hensyn ikke blevet nedsænket i søer eller have i Danmark.

Vil du dele en oplevelse, som du har haft med Ganesha
Når jeg er stresset eller forstyrret, lukker jeg mine øjne og beder til Ganesha. Jeg oplever, at jeg får en personlig forbindelse til Ganesha, når mine personlige problemer bliver løst.

Har Ganesha betydning for den måde, du lever dit liv på?
Ganesha spiller en stor rolle i mit liv. Han har blandt andet lært mig disse fem ting:

- at være pligtopfyldende, især overfor mine forældre

- at ingen er vigtigere end mine forældre

- at tilgivelse er den ultimative dyd

- at man skal prøve at afslutte enhver opgave, man påtager sig

- at man skal have respekt for sig selv.

Jeg er opvokset med dyden om, at det at tjene menneskeheden svarer til at tjene Gud. At tjene menneskeheden betyder i praksis, at man skal hjælpe de trængende, de handicappede, de svage og de desperate. Denne kvalitet adskiller mennesker fra dyr. Hvis folk altid kun er opmærksomme på sine egne behov, udfordringer og krav, er deres tankegang ikke bedre end et dyrs.

Vi bør ikke tænke, det er et offer fra vores side at hjælpe mennesker, men derimod en nødvendig hjælp til samfundet. For så længe menneskeligheden lever, så lever mennesket også.