Hinduer strømmer til byen, hvor gudernes nektar ramte jorden

Her bader hellige mænd i Nashik tilbage i 2003, da festivalen Kumbh Mela også blev holdt i byen. Foto: Aditya PHATAK

Den indiske by Nashik danner i disse uger ramme om en af hinduernes største festivaler. Frem til midt i september vil millioner strømme til den gamle by nord for Mumbai

Den indiske hindu-festival Kumbh Mela fejres hvert tredje år. Det er astrologiske forhold, der bestemmer hvornår, og i år falder den ugelange festival fra 14. juli til 25. september. 

Mange millioner mennesker deltager i hver Kumbh Mela, der anses for en af verdens absolut største valfarter målt i antal deltagere.

Ifølge legenden bag fejringen sloges dæmoner og guder om frugtens nektar, og guden Vishnu stak af med en stor spand fyldt med den søde saft, som så dryppede ud over landet og ramte fire forskellige byer: Hardwar, Nashik, Ujjain and Prayag.

I år er det Nashik nord for Mumbai, der afholder festivalen, som er et karnevalistisk modtræk til hverdagens rutiner og som for nogle af de valfarende hinduer betyder åndelig ekstase under nogle af de traditionelle ritualer. 

Hver festival har et rituelt bad i byens flod som højdepunkt. I år er det Indiens næstlængste flod efter Ganges, nemlig Godavari, der løber gennem Nashik, som de tilrejsende hinduer bader i for at blive vasket fri for synd.

En "sadhu" eller en hellig mand påfører sig aske inden en procession under festivalen. Foto: REUTERS/Danish Siddiqui
Her er flere hellige mænd samlet under et af festivalens mange optog. Foto: REUTERS/Danish Siddiqui
Her bader hinduer i Godavari for at rense sig for synder. Hundredetusindvis af troende samles samtidigt ved flodens bredder i disse dage.
Hellige mænd venter på at deltage i optoget Foto: REUTERS/Danish Siddiqui
Foto: REUTERS/Danish Siddiqui
Foto: REUTERS/Danish Siddiqui
En hellig mand til hest Foto: REUTERS/Danish Siddiqui