Ramas fødselsdag - Rama navami

En indisk kunstner færdiggør de sidste detaljer på en figur af Rama. Hver forår fejres højtiden Rama navami med sange og oplæsning af det legendariske helteepos Ramayana. Dagen fejres også hos Hare Krishna i Danmark. Foto: Noah Seelam / Ritzau Scanpix

Ved den hinduistiske forårshøjtid Rama navami fejrer man hvert år gudeskikkelsen Ramas fødselsdag. Men hvem er Rama? Og hvordan fejrer hinduer hans fødselsdag? Bliv klogere her

Hvert forår fejres den hinduistiske gud Ramas fødselsdag. Dagen kaldes også Rama navami, og det er en stor festdag for hinduer verden over.

Læs mere om Rama og den hinduistiske højtid her.

Indhold

  • Hvem er Rama?
  • Hvordan fejres Rama navami?
  • Faste på Rama navami
  • Hvornår fejres Rama navami?

Hvem er Rama?

Rama er en af hinduismens store gudeskikkelser.

I hinduismen mener man, at guden Vishnu er steget ned på jorden flere gange i forskellige inkarnationer, og at Rama er Vishnus syvende inkarnation.

Vishnu er en af hovedguderne i hinduismen og udgør sammen med Shiva og Brahma den hinduistiske treenighed, trimurti.

Rama opfattes som idealbilledet på en mand, og hustruen Sita som idealbilledet på en kvinde.

Rama tilbedes for sin retfærdighed og troskab til de moralske forpligtelser, der er pålagt ham i dharma, som er den lære enhver rettroende hindu ifølge traditionen bør efterleve. Han er altså en gud, der altid handler korrekt, og hans opførsel anses som helt eksemplarisk.

Rama er hovedpersonen i værket Ramayana, der er et hinduistisk helteepos fra omkring 400-200 f. v. t.. Ramayana omhandler Ramas liv som prins af Ayodhya. Værket er en central del i fejringen af Rama navami.

Rama fejres også ved lysfesten diwali, hvor hinduer mindes at Rama besejrede dæmonen Ravana, hvormed det gode vandt over det onde.

Hvordan fejres Rama navami?

Rama er hovedrollen i helteeposset Ramayana, og derfor er det en helt central del af fejringen at læse op fra det storslåede værk, der handler om Ramas liv.

I Hare Krishna-templet i København fejres Rama navami med en særlig puja, som er det man kalder den rituelle tilbedelse af de hinduistiske guder.

Leif Asmark Jensen er leder af Hare Krishna-templet og har været medlem siden 1982. Ramas fødselsdag tilbringer han i templet, sammen med andre medlemmer af Hare Krishna.

“Vi synger først sange og mantraer, der handler om Rama, og bagefter bliver der læst fra Ramayana. Efterfølgende synger vi igen, og ritualet afsluttes med, at vi ofrer mad til Rama, som vi spiser sammen,” fortæller Leif Asmark Jensen om fejringen i Hare Krishna-templet.

“Andre steder fejrer man dagen anderledes,” forklarer Leif Asmark Jensen og uddyber:

“Nogle steder er der tradition for, at man klæder sig ud og opfører et af højdepunkterne fra heltedigtet Ramayana, hvor Ramas hustru Sita bliver kidnappet af en stor dæmon. Rama befrier sin hustru sammen med Hanuman og en stor hær af aber. Vores fejring af Rama navami er mere enkel: Alt i alt handler det bare om at tale og høre om Rama, og forstå hvem han er”.

Faste på Rama navami

For nogle hinduer er Rama en af de største guddomme og genstand for deres primære tilbedelse. For dem er det obligatorisk at faste op til Ramas fødselsdag, og for andre er det valgfrit.

Der er flere forskellige måder man kan faste på ved Ramas fødselsdag

  • Man kan faste ni dage op til dagen
  • Man kan spise en enkelt gang i løbet af dagen
  • Man kan faste indtil midnat
  • Man kan faste indtil middag

Fasten skulle fri en fra tidligere synder.

Hvornår fejres Rama navami?

Rama navami fejres hvert forår på den niende dag i den hinduistiske måned caitra. I den gregorianske kalender, som bruges i Danmark, falder dagen mellem marts og april.

Nogle steder fejres Ramas fødselsdag som en længere festival, der varer ni dage, og nogle gange falder højtiden sammen med den hinduistiske festival holi.

Sådan falder Ramas fødselsdag de kommende år:

  • 2022 10. april
  • 2023 30. marts
  • 2024 17. april
  • 2025 6. april
  • 2026 26. marts
I New Delhi, Indien, er der på Rama Navami også religiøse optog med sang og dans. Dette billede er fra fejringen i 2015. Foto: Altaf Qadri / AP / Ritzau Scanpix
Rama afbildes som oftest med en kongekrone på hovedet og bevæbnet med bue og pil - redskaber, der viser, at han altid er klar til at bekæmpe det onde. Samtidig ses han ofte i følgeskab med sin hustru Sita og sin loyale halvbror Lakshmana. Foto: Pavan Kumaar/Unsplash