Gå på opdagelse i Midsommervisen
Hvorfor nævner Holger Drachmann julen i en midsommervise? Hvilken rolle spiller Sankt Hans i midsommerfejringen? Brug vores interaktive guide til at forstå Midsommervisen her
Hvert år til sankthans synger vi den samme sang. Det er en sang, som vi forbinder med sommer og fællesskab, men det er også en sang, vi altid har lidt svært at synge og som måske endda har vers, som nogle af os finder lidt svære at forstå.
Det er selvfølgelig "Vi elsker vort land", i folkemunde "Midsommervisen", af den danske digter Holger Drachmann (1846-1908) og med musik af Peter Erasmus Lange-Müller (1850-1926).
Brug vores visuelle guide nedenfor og blivklogere på, hvad hvert enkelt ord og udtryk i stroferne betyder. Kør musen over de markerede ord, for at finde forklaringen bag:
Midsommervisen: "Vi elsker vort land" (316)
"Midsommervisen" blev oprindeligt skrevet til eventyrkomedien "Der var engang". Komedien blev opsat på Det Kongelige Teater i 1885 og var en kæmpe folkelig succes. Der eksisterer et sidste og fjerde vers af "Midsommervisen", men vi synger kun de første tre. Dette skyldes, at fjerde vers har for mange referencer til det skuespil, som visen oprindeligt var skrevet til.
Den romantiske komponist Peter Erasmus Lange-Müller havde oprindeligt skrevet "Midsommervisen" som en solosang for tenor (en jæger i skuespillet). Det kan være med til at forklare, hvorfor sangen er så svær at synge.
"Midsommervisen" var allerede med i Danmarks Melodibog i 1885, og var i 1922 med i den første udgave af Højskolesangbogen. Siden har danskerne taget denne "hedenske" vise til sig, og den er nu en vigtig del af vores kulturarv og er et årligt pejlemærke.