Hinduisme

Holi - den hinduistiske farvefestival

Forårets kommen fejres årligt under den hinduistiske højtid holi, og dagen kendetegnes især af farvekrigen, hvor man tildækker hinanden i farvet pulver. Foto: Rupak De Chowdhuri/Reuters/Ritzau Scanpix

Den årlige festdag holi oplyser Indien i farver og fest i den hinduistiske måned phalgun. På denne helt særlige dag fejrer man nemlig forårets indtog, kærlighed og sejren over det onde

En gang om året forvandles særligt Indien til et sandt farvemekka, når hinduerne samles om festen holi. En dag præget af drillerier og leg, der især er en favorit blandt børn og barnlige sjæle.

Læs mere og bliv klogere på den hinduistiske forårsfest.

Indhold

  • Hvad er holi?
  • Hvorfor fejrer hinduerne holi?
  • Hvordan fejres holi?
  • Hvornår falder holi?

Hvad er holi?

Holi kaldes også phagwag, og er en af de største festdage i hinduismen. Det er en årlig festival, hvor man fejrer forårets indtog og det godes sejr over det onde.

Gadebilledet prydes af farver og karneval på denne helt særlige festdag, hvor alle samles om at fejre budskabet om kærlighed, håb og forår.

Dagen kaldes også farvernes festival, og kendetegnes særligt ved at der kastes med det farvede pulver gulal, der oplyser Indien i et væld af farver.

Holi falder på fuldmånedagen i den hinduistiske måned phalgun, der i den gregorianske kalender ligger i februar/marts.

Hvorfor fejrer hinduerne holi?

Der er flere beretninger om, hvorfor holi fejres.

En af legenderne om holi er, at der engang fandtes en ond dæmonkonge, som hed Hiranyakashipu. Han var meget magtfuld og havde kræfter, der gjorde, at han næsten var uovervindelig. Kongen opførte sig som en gud, og han krævede, at alle i kongeriget tilbedte ham, og dræbte dem, som ikke adlød.

Derfor blev kongen rasende, da han blev bekendt med, at hans egen søn Prahlad tilbad guden Vishnu, og derfor besluttede han at dræbe Prahlad.

Kongen spurgte sin søster Holika om hjælp. Holika havde en særlig kappe, der beskyttede hende mod ild, så de planlagde at dræbe Prahlad ved at narre ham ind i et bål sammen med Holika.

Men fordi at Holika brugte kappens kræfter til noget ondt, så forlod kappen hendes skuldre, og dækkede i stedet for Prahlad, der dermed overlevede flammerne, mens kongens søster Holika døde. Efter Holikas død blev kongen Hiranyakashipu bekæmpet af guden Vishnu.

Dermed sejrede det gode over det onde, og dette mindes hinduerne ved at tænde bål.

En anden beretning er historien om guden Krishna og hans kærlighed til Radha. Unge Krishna var bange for, at hans elskede Radha ikke ville kunne lide ham på grund af hans blå hudfarve.

Han udtrykte sin bekymring for sin mor Yashoda, der foreslog, at han i spøg kunne tilsmøre Radha i den farvede pulver gulal.

Det gjorde Krishna, og siden er farvelegen blevet en handling, der symboliserer kærlighed.

Ved holi fejrer man dermed også den evige kærlighed mellem Krishna og Radha.

Hvordan fejres holi?

Holi fejres med en overflod af farver og fest. Det er en glædens dag, fyldt med drillerier, morskab og leg.

Holi fejres over to dage.

Den første dag tændes bål for at mindes beretningen om Prahlad og sejren over det onde. Omkring 40 dage inden holi opføres offentlige bålsteder rundt omkring i Indien, hvor hinduerne i løbet af dagene op til holi kaster grene, kviste og tørrede blade på.

På første aften af holi, kaldet lille holi, prydes bålet med en figur, der forestiller dæmonkongens søster Holika, der narrede Prahlad ind i ilden. Figuren afbrændes, og der afsiges mantraer, der holder de onde kræfter væk.

Næste dag er den store festdag, hvor store og små samles om en vild farvekrig, og den farvede pulver gulal spredes på gader og stræder over hele Indien.

Denne farveleg stammer fra beretningen om Krishna, der tilsmurte sin kære Radha i den farvede pulver, og er symbolsk for kærlighed.

Der findes et utal af lokale traditioner, og en af dem er, at man nogle steder former en menneskepyramide for at ødelægge en højthængt potte fyldt med kærnemælk, fordi at guden Krishna angiveligt elskede kærnemælk.

Hvornår falder holi?

Holi falder på fuldmånedagen i den hinduistiske måned phalgun, der i den gregorianske kalender, som bruges i Danmark, falder mellem februar og marts.

Se hvilke dage holi falder de kommende år i den gregorianske kalender:

  • 2022 17. - 18. marts
  • 2023 7. - 8. marts
  • 2024 24. - 25. marts
  • 2025 13. - 14. marts
  • 2026 3. - 4. marts
På lille holi tændes et stort bål som påmindelse om, at det gode sejrer over det onde. Foto: Amit Dave/Reuters/Ritzau Scanpix
Den hinduistiske forårsfest holi fejres hvert år med en stor farveleg. Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Det er især børn, der glæder sig til den årlige forårsfest holi. Dagen er nemlig fyldt med leg og farver. Foto: P. Ravikumar/Reuters/Ritzau Scanpix
På holi mindes hinduer den evige kærlighed mellem guden Krishna og gudinden Radha. Foto: Robertharding/Masterfile/Ritzau Scanpix