Spørg

Hvad er en trickster?

Prometheus, der stjæler ilden fra guderne, kan betragtes som en trickster. Her ses Constantin Hansens fortolkning af Prometheus i færd med at forme mennesket i ler, inden Athena puster liv i det. Foto: SMK

En læser er stødt på begrebet "trickster" og undrer sig over, hvad det betyder. Professor i religionsvidenskab Hans Jørgen Lundager Jensen svarer

Spørgsmål:
Kære brevkasse

Jeg er faldet over begrebet ”trickster” på mit Religion B-hold på HF. Hvad dækker det over?

Svar:
Kære læser

Trickster er en betegnelse for en type mytologiske væsener som fremkalder forandringer ved deres komiske handlinger. Det afgørende er selve handlingen, ikke om dens resultat er intenderet eller ej.

Typen kommer fra nordamerikanske indfødte myter, hvor et væsen med dyretræk – for eksempel hare, prærieulv, ravn – i urtiden forårsagede, at mennesker for eksempel ikke er udødelige, at klipper opstår, eller at nogle grupper kan leve af laksefangst, men andre lever af jagt.

Trickstere kan sammenlignes med andre mytologiers skaberguder; men tricksteren er en klovn, mens skaberguden er seriøs og ved hvad han eller hun gør.

I religionsvidenskab kan begrebet trickster bruges i bredere forstand om mytologiske aktører, som ved snyd og bedrag bevirker at noget bliver til. Berømte eksempler er titanen Prometheus, der i græsk mytologi stjæler ilden fra Zeus og giver den til menneskene, og slangen i Edens Have, der forfører Eva til at spise af den forbudte frugt, så menneskene mister udødeligheden.

Med venlig hilsen
Hans Jørgen Lundager Jensen
Professor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.