Hvad er magt?

Huxi Bach: Når du hænger og dingler i en faldskærm, ved du, hvad magt virkelig er

De fleste af os er enige om, at Donald Trump er vanvittig. Men i USA mødte jeg mennesker, der ikke følte, at Obama havde holdt sine løfter og derfor stemte de på Donald Trump, siger journalist og satiriker Huxi Bach Foto: Scanpix/Sara Gangsted

Da radiovært Huxi Bach i fem kilometers frit fald lagde sit liv i hænderne på den mand, der kunne åbne hans faldskærm, forstod han, hvad det vil sige at være almægtig. Selv er han bevidst om det ansvar, der følger med en stemme i debatten

Vi taler ofte om magt – om hvem der har magten i samfundet, i familien og på den globale scene. Men hvad betyder magt egentlig, og hvad vil det sige at have magt i dag? Vi har spurgt radiovært og satiriker Huxi Bach

Hvem ser du som en magtfuld person?

Der er mange måder at være magtfuld på. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg udøver bevidst magt med sit kagebillede. Både ved at have strammet på udlændingeområdet 50 gange, men også ved at fejre det på sociale medier og sætte en storm af en debat i gang.

Jeg tror, at vi ofte ender med at tale om politikere, når vi taler om magt, fordi de er blevet valgt af os andre. Vi accepterer, at de bestemmer over os. Men DR’s musikchef har magt over musiklivet i Danmark og debattør og model Nikita Klæstrup med hundredetusindvis af følgere på de sociale medier har også en magt.

Hvad vil det sige at have magt?

Magt afhænger af situationen, man er i. Jeg sprang engang faldskærm med en meget lille mand på ryggen, men da vi forlod flyet i fem kilometers højde, var han almægtig. Mit liv afhang af ham, fordi det var ham, der kunne åbne faldskærmen. Når jeg derimod passer mine gudbørn, er jeg den mest magtfulde person i deres verden.

Er du magtfuld?

Jeg har tænkt meget over den indflydelse, jeg har, når jeg stiller mig op på en scene, og folk kommer for at høre mig tale. Jeg er ofte samfundssatirisk i mine shows. Jeg snakker aldrig om ekskærester og den slags, for jeg synes, der hører et ansvar med det talerør, jeg har fået. Det, jeg siger, skal betyde noget, og det skal også betyde noget for andre end mig selv.

Hvornår bliver magt farlig?

Magt er altid farlig! Hvis der er noget, jeg har lært af at lave radio med tidligere medlemmer af Folketinget, er det, at magt korrumperer. Og korrumperer selv den bedste. Selvom mennesker er flokdyr, har vi en tendens til at tænke på os selv og vores nærmeste, før vi tænker på det store fællesskab. Derfor er der godt, når der er en tidsbegrænsning på magt.