Hvad er magt?

Lotus Turèll: Magt kan også bruges til at udbrede viden og håb

Jeg synes, det er beundringsværdigt at vedkende sig magt, hvis man udøver den på en ordentlig måde. Så skræmmer det mig ikke, at man siger: ”Ja, jeg vil faktisk gerne have magten!” siger Lotus Turèll Foto: Frida Gregersen

Magt handler ikke kun om at undertrykke og bestemme. Så længe magt bliver brugt til at gøre godt, bør vi ikke være bange for den, mener foredragsholder og skribent Lotus Turèll

Hvad vil det sige at have magt?

Jeg tror, at mange af os forbinder magt med noget negativt. Vi ser magt som en undertrykkende kraft og ordet får os til at tænke på én, der tvinger sin vilje igennem via love, eller i de værste tilfælde, gennem vold. Men magt kan også betyde indflydelse. Og den kan man bruge til at gøre en god forskel som at sikre rettigheder og udbrede viden og håb.

Som individer bør vi være opmærksomme på, hvornår vi unødvendigt afgiver noget af vores egen magt. Når vi gerne vil elskes af vores partner eller tillægger vores chef en ekspertrolle, kan vi hurtigt komme til ubevidst at give noget magt fra os, fordi vi gerne vil gøre eller være som vi tror, de synes, vi skal.

Hvem ser du som en magtfuld person? 
 
I den ene ende har vi den russiske præsident Putin, der bruger sin magt til at undertrykke andre. Et menneske, der til gengæld bruger sin magt betænksomt og elegant er advokat og tidligere præsident Barack Obamas kone Michelle Obama.
 
Er du magtfuld?

 
Jeg er bevidst om, at nogle tildeler mig en vis magt ved at lytte til mig og implementere min viden eller anbefaling. Men jeg undertrykker eller tvinger ikke nogen til noget. Men fordi jeg i kraft af min indflydelse har et ansvar, har jeg brug for altid at holde mig skarp på min viden og være bevidst om mine begrænsninger.

Og så husker jeg mig selv på, at selvom jeg har fået en stemme i debatten betyder det ikke, at mine holdninger om alt muligt er væsentlige for andre eller er vigtigere end andres. Der er forskel på at ytre sig om noget, man har en særlig viden om og så bruge den position til at udtrykke sine holdninger til noget.

Hvornår bliver magt farlig?
 
Magt bliver farlig, når den er skjult. For så kan den almene borger ikke stille spørgsmålstegn ved den og har heller ikke mulighed for at udfordre den. Dér begynder det at blive alarmerende.
 
Kan magt være fordrende?
 
Magt er fordrende, hvis den bliver brugt etisk og til at gøre godt. Jeg synes, det er beundringsværdigt at vedkende sig magt, hvis man udøver den på en ordentlig måde. Det er ansvarsfuldt. Så skræmmer det mig ikke, at nogen siger: ”Ja, jeg vil faktisk gerne have magten!”