Hvad er magt?

Mattias Tesfaye: Magten bliver farlig, når to fyre tisser på en hjemløs, fordi de kan

"Når mennesker får mere magt end de etisk er i stand til at håndtere, bliver magt farlig," mener folketingsmedlem for Socialdemokraterne, Mattias Tesfaye. Foto: Tobias Nicolai/Ritzau Foto

Når mennesker får mere magt, end de etisk er i stand til at håndtere, bliver magt farlig. Når to fulde fyre går op ad strøget og tisser på en hjemløs, misbruger de en magt, de selv har taget, siger folketingsmedlem for Socialdemokraterne Mattias Tesfaye

Hvad vil det sige at have magt?

Magt er muligheden for at træffe beslutninger, der får betydning for andre, også selvom de kan være imod det. Hvor der er magt er der også afmagt. Vores opgave som mennesker er hverken at benægte eller at afsværge magten, for så tager nogen andre den bare. Vi skal derimod insistere på, at den yderste magt i det civiliserede samfund ligger i folkestyret.

Hvem ser du som en magtfuld person?
 

Arbejdsgivere er magtfulde. De har både magten til at fyre folk, men også til at ansætte og give lønforhøjelserne.

Kan du nævne en person, der bruger sin magt på en god måde?
 

Jeg arbejdede engang for en murermester, som forvaltede sin magt på den bedste måde. Man kunne mærke, at han følte et ansvar for, at virksomheden skulle gøre en forskel for samfundet. Den skulle ikke bare give overskud, men også sikre en god arbejdsplads for de ansatte. Han havde arvet virksomheden og kunne nemt have tømt den for værdier og købt en stor ejerlejlighed til sig selv, men han ville hellere sikre, at virksomheden uddannede lærlinge, fastholdt en høj håndværksmæssig kvalitet og fast arbejde til de ansatte.
 
Er du magtfuld?

Jeg er mere magtfuld end de fleste, fordi jeg har indflydelse på mange af de mennesker, som har magten. Men jeg møder ikke op på mit kontor om morgenen og siger ”to millioner kroner i den retning, væk med den paragraf, ansæt ham og fyr ham!” Jeg kan være i dialog med dem, der træffer de beslutninger, men det er ikke mig, der sidder for bordenden.

Hvornår bliver magt farlig?
 

Når mennesker får mere magt, end de etisk er i stand til at håndtere, bliver magt farlig. Når to fulde fyre går op ad strøget og tisser på en hjemløs, fordi de kan, misbruger de den magt, de selv har taget sig i situationen.

Kan magt være fordrende?
 

Forældres magt over deres børn er udelukkende god. De forældre, der afskriver sig magten, afskriver også deres ansvar, og det er det modsatte af at gøre børnene en tjeneste. Min ældste søn på syv år er kommet i den alder, hvor jeg diskuterer med ham om hvem, der bestemmer. Og det har været vigtigt for mig at gøre det klart, at det er hans mor og jeg, der gør det.

Han må gerne have indflydelse på sit eget liv, og jo ældre han bliver, jo mere indflydelse får han naturligvis. Men det er os, der bestemmer, fordi vi grundlæggende ved, hvad der er bedst for ham. Det at blive voksen er at tage magten over sit eget liv.