Hvad er magt?

Stine Bosse: Stå ved dig selv og få magt

Mange mennesker tror, at de ikke kan korrumperes, men det kan alle. Det har historien har ikke andet end beviser for, siger Stine Bosse. Foto: Leif Tuxen

Mennesker uden for magtens centrum kan få magt, hvis de går imod strømmen og siger det modsatte af alle andre, mener forretningskvinden Stine Bosse

Vi taler ofte om magt – om hvem der har magten i samfundet, i familien og på den globale scene. Men hvad betyder magt, og hvad vil det sige at have magt i dag? Vi har spurgt forretningskvinden Stine Bosse.

Hvad vil det sige at have magt?
 
Den formelle magt, altså den, man har som statsoverhoved og direktør, er nemmest at få øje på. Men der også den type magt, der handler om at være tro imod sig selv og sine indre kompasser.

Det er ofte mennesker uden for magtens top, som får magt, fordi de står ved nogle ting og går imod strømmen. De har ganske enkelt nemmere ved at blive hørt, fordi de ikke siger det samme som alle andre. Her har de sociale medier især rykket ved magtbalancen.

Græsrodsbevægelser og almindelige mennesker får en magt gennem deres mobiltelefoner, som både er på godt og ondt, for det gør magten mere diffus, men det får også rykket magten ud af de formelle steder, som den befandt sig i for bare 10 år siden.

Hvem ser du som en magtfuld person?

En person, som har ganske meget magt, er Canadas premierminister Justin Trudeau. Han har mindre direkte magt end USA’s præsident Donald Trump, men han gør bevidst nogle ting, der fungerer som modvægt til de tendenser, hans underbo i Det Hvide Hus lægger for dagen.

Han markerer sig, og det har givet ham mere indflydelse og magt. I dag ved alle jo, hvem Canadas premierminister er. Sådan var det ikke for fem år siden.

Opfatter du dig selv om magtfuld?
 
Jeg har altid bestræbt mig på at bruge den stemme, jeg har fået i debatten, til glæde og gavn for andre. Det er omverdenen, der må bedømme, om det er lykkedes. Hvis mit kompas fortæller mig, at en sag er vigtig nok, vil jeg stille mig foran den og argumentere for den. En ting, jeg går offentligt op i, er forsvaret for mindretal, og dem, som på en eller anden måde ikke ligner de andre.
 
Hvornår bliver magt farlig?
 
Magt er farlig, hvis den er koncentreret. Mange mennesker tror, at de ikke kan korrumperes, men det kan alle. Historien har ikke andet end beviser for, at der ingen værn er imod det, hvis magten placeres ét sted.

Derfor er det også ekstremt vigtigt, at vi for eksempel har magtens tredeling, hvor den lovgivende, udøvende og dømmende magt deles om magten. En af mine hjertesager er jo EU, og det er et godt eksempel på, hvor vigtigt det er, at magten spredes ud, også til borgerne. For vores politikere i EU har magt, og vi skal alle sammen være med til at bestemme, hvordan de bruger den magt.