Spørg

Hvordan beder jøder?

Der er forskellige retningslinjer for, hvornår jødiske mænd og kvinder skal bede deres daglige bønner. På billedet ses en gruppe hasidiske jødiske mænd, der beder ved en synagoge i New York. Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

En læser undrer sig over, hvordan jøder beder. Hanna Skop, der er jøde og cand.pæd.psyk., forklarer nærmere

Spørgsmål:
Hej religion.dk

Hvordan beder jøder?

Svar:
Kære spørger

Jødedommen skelner mellem mænds og kvinders bøn. Den jødiske ortodokse mand, det vil sige fra han er blevet 13 år, beder tre gange dagligt: Morgen, eftermiddag og aften.

Ofte er eftermiddagsbønnen slået sammen med aftenbønnen, så mændene ikke behøver at opsøge en synagoge en tredje gang.

Kvinder gør det samme, men de er fritaget for at udføre bønnen på helt bestemte tidspunkter.

Man bør huske på, at jødedommen er en meget gammel religion, hvor man tænkte, at kvinder var optagede af at passe husholdning og børn, og derfor var de befriet fra pligten til at sige bønnerne på fastlagte tidspunkter.

Da visse bønner kun kan siges, når der er 10 mænd til stede, er synagogen et passende sted at samles, men det er ikke påkrævet, at bønnen finder sted i en synagoge. Mandag og torsdag, sabbat og helligdage læses der et afsnit af Toraen, de fem mosebøger. Dette sker som en erstatning af ofringerne, der fandt sted på templernes tid.

Til de fastlagte bønner kan der knyttes helt private bønner. Disse bønner udføres i stilhed, på nær hvis man siger en bøn om helbredelse for en, der er alvorligt syg. I så fald siges bønnen højt og med navns nævnelse under gudstjenesten i synagogen.

Med venlig hilsen
Hanna Skop
Jøde og cand.pæd.psyk.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.