Spørg

Hvorfor lader Gud mennesker blive alvorligt syge, hvis han er algod?

Er det Guds skyld, at mennesker bliver syge - og hvordan hænger det sammen med, at han er algod? Det spørger Rebecca om, hvis far er alvorligt syg. Billedet er et arkivfoto og har ingen relation til hverken Rebecca eller hendes familie. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Hvordan kan det retfærdiggøres af kristendommen, at Gud lader mennesker blive meget alvorligt syge, hvis han er algod? Sådan spørger en læser, hvis far er alvorligt syg. Præst og sygeplejerske Lene Skovmark svarer, at det ikke er menneskets skyld, men at vi har et ansvar

Spørgsmål

Hej

Jeg har et spørgsmål vedrørende det med ondskabsproblemet. Altså hvis Gud er algod, hvorfor findes der så meget lidelse i verden.

Min far er alvorligt syg, men hvordan kan det retfærdiggøres af kristendommen, at Gud lader mennesker blive meget alvorligt syge, hvis han er algod? Er det menneskets egen skyld, fordi det har syndet? Hvis ja, hvad så når børn bliver alvorligt syge, de er vel uskyldige?

Jeg ved godt, at man siger Guds veje er uransagelige og at han har en større mening med det hele, men er det ikke lidt for nemt at bortforklare det på den måde?

Jeg er selv meget optaget af dette problem for tiden og leder efter en form for mening med det hele (hvis der er en).

Hvad mener I?

Mvh.
Rebecca

Svar

Kære Rebecca

Tak for dit spørgsmål. Det gør mig ondt at høre, at din far er alvorligt syg, og det er forståeligt, at du rækker ud midt i den ubærlige situation. Det er meget sårbart og dybest set kender jeg ikke svaret, men jeg vil gøre et forsøg.

Du spørger, hvordan en algod Gud kan tillade, at mennesker lider.

Helt overordnet er lidelse, sygdom og død er et eksistentielt grundvilkår for alle. De forskellige religioner søger at finde svar på, hvorfor der er lidelse og viser veje ud af lidelsen. Kristendommens svar er, at Gud ikke fjerner lidelsen, men at han planter et kors midt i verdens smerte og lidelse. I Kristus lider han med sin skabning.

Måske kender du udtrykket ”ikke en spurv falder til jorden, uden at Gud er med” (der er forskellige oversættelser, men dette er betydningen på græsk). Selv om vi ikke forstår Gud eller mærker hans nærvær, er han med i alt hvad der sker. Kristne, der lider og forfølges rundt omkring i verden, oplever ofte, at Gud er det eneste de har at holde sig til. Hvis Gud ikke er der, så er det for alvor håbløst.

Du spørger, om det er det menneskets egen skyld, at der er så meget lidelse i verden, fordi det har syndet?

Ja, der er en sammenhæng. Den græske betydning af synd er ”at ramme forbi målet”. Vi rammer forbi, når det, vi gør, ikke er gjort af kærlighed.

Det er ikke menneskets skyld, men vi har et ansvar. Med vores adfærd, tanker og undertrykte følelser er vi med til at skabe ubalance i verden. Man kan spørge, hvordan kan vi mennesker skabe så meget ondt i verden, når vi nu er skabt gode?

Jeg er overbevist om, at Gud ikke aktivt sender lidelse, men at der altid er et større perspektiv, som vi ikke kender. Selv om det i situationen virker håbløst og uretfærdigt. Hvis Gud ikke er algod, giver det ikke mening at tale om Gud.

Men Rebecca, i din situation lige nu er meningen at være der for din far, det bedste du kan. Trøste ham, håbe for ham og bede for ham. Bevar tilliden til, at Gud er med, og at hans kærlige blik hviler på jer.

Bedste hilsner
Lene Skovmark
Præst og sygeplejerske

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og religiøse organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.