Klassiker

Nordisk Lucia-fejring: Santa Lucia kommer med lyset

Både i Sverige og Danmark har man tradition for Lucia-optog og Lucia-sang. Her er det Børnekoret fra Det kongelige Danske Musikkonservatorium, som synger i tivoli i København. Julen 2012 Foto: Thomas Borberg/ritzau

Hvad er lussenat og lusseboller? Læs om de nordiske Lucia-traditioner

Santa Lucia er egentlig en katolsk helgeninde for lyset, som oprindelig kom fra Siracusa i Italien, og som led martyrdøden i 304. Lucia betyder i øvrigt også lys (lux).

Alligevel fejres hun i de nordiske - protestantiske - lande på sin helgendag, som er den 13. december. Måske fordi lysets tilbagevenden altid har spillet en stor rolle heroppe nordpå.

Lussenatten

I det gamle kalendersystem - det julianske - var Lucia-natten nemlig årets længste nat. Dengang fejrede hele Norden Lucia, men i 1700-tallet var det kun i Vest-Sverige, at man stadig vågede sig igennem den lange, mørke Lussenat, inden man, mens det endnu var buldrende mørkt ud på morgenen, vågnede op til dåd ved at Lucia - i skikkelse af gårdens unge pige - stod ved sengen med en bakke med mad og drikke.

I 1800-tallet blev denne skik udvidet med Christkindlein i Tyskland - i skikkelse af en ung hvidklædt pige med lys i håret - kom med godter og gaver i den tidlige morgen.

Lusseboller

I dag er de to slået sammen til en person og en skik, som er lige så kendt i Sverige som at julemanden kommer med gaverne: Den hvidklædte Luciabrud, som med lys i håret serverer kakao og lusseboller (safranbrød) i den tidlige morgenstund sammen med sine terner og stjernedrenge, mens de synger Lucia-sange og viser.

I Danmark har vi kun en Lucia-sang, i Sverige har man adskillige. Ja, sågar Nobelprisvinderne bliver vækket af unge piger med lys, boller og sang på Grand Hotel i Stockholm.

Årets Luciabrud

Det var også i Stockholm, at man i 1927 begyndte at kåre årets Luciabrud - og det gøres i dag overalt i Sverige. Hver by sin Lucia-brud, som kører i optog sammen med sine terner og stjernedrenge gennem byen.

I svensk tv kårer man endda hele Sveriges Lucia, som kommer på en storslået pr-tur til Siracusa, hvor den oprindelige Lucia jo kom fra.

I Danmark startede Lucia-skikken som et Lucia-optog i Scala i 1944 - altså under besættelsen, hvor man ikke kunne få nok lyssymbolik.

I årenes løb har skikken med Lucia-optog spredt sig til skoler, kirker og juletræsfester overalt i Danmark. Den mest kendte af alle de svenske Lucia-sange er også for længst omskrevet til dansk. Men morgenvækningen og kåringen af en national Lucia-brud har svenskerne stadig for sig selv.