Nordisk Lucia-fejring: Santa Lucia kommer med lyset
Selvom Lucia var en siciliansk helgen, er fænomener som lussenat og lusseboller en nordisk opfindelse. Læs om de nordiske Lucia-traditioner her
Santa Lucia er navnet på en katolsk helgeninde for lyset. Lucia kom oprindeligt fra Siracusa, en by på Sicilien, og hun led martyrdøden i 304, fordi hun konverterede til kristendommen - noget, der stadig var forbudt på dette tidspunkt. Lucia betyder i øvrigt også lys af det latinske ord "lux".
Alligevel fejres Lucia primært i de nordiske - protestantiske - lande på sin helgendag, som er den 13. december. Måske fordi lysets tilbagevenden altid har spillet en stor rolle heroppe nordpå.
Lussenatten
I det gamle kalendersystem - det julianske - var Lucia-natten nemlig årets længste nat. Dengang fejrede hele Norden Lucia, men i 1700-tallet var det kun i Vest-Sverige, at man stadig vågede sig igennem den lange, mørke Lussenat, inden man, mens det endnu var buldrende mørkt ud på morgenen, vågnede op til dåd ved at Lucia - i skikkelse af gårdens unge pige - stod ved sengen med en bakke med mad og drikke.
I 1800-tallet blev denne skik udvidet med Christkindlein (det lille Kristusbarn, red.) i Tyskland. Her kom en ung hvidklædt pige med lys i håret ind med godter og gaver i den tidlige morgen.
Lusseboller
I dag er disse to skikke slået sammen til en person og en skik, som er lige så kendt i Sverige som Julemanden, der kommer med gaver: Den hvidklædte Luciabrud, som med lys i håret serverer kakao og lusseboller (safranbrød) i den tidlige morgenstund sammen med sine terner og stjernedrenge med omvendt kræmmerhus på hovedet, mens de alle synger Lucia-sange og viser.
I Danmark har vi kun én Lucia-sang, skrevet af Alex Garff, men i Sverige har man adskillige. Ja, sågar Nobelprisvinderne bliver vækket af unge piger med lys, boller og sang på Grand Hotel i Stockholm.
Årets Luciabrud
Det var også i Stockholm, at man i 1927 begyndte at kåre årets Luciabrud - og det gøres i dag overalt i Sverige. Hver by sin Lucia-brud, som kører i optog sammen med sine terner og stjernedrenge gennem byen.
På svensk tv kårer man endda hele Sveriges Lucia, som kommer på en storslået PR-tur til Siracusa, hvor den oprindelige Lucia jo kom fra.
I Danmark startede Lucia-skikken som et Lucia-optog i Scala i 1944 - altså under besættelsen, hvor man ikke kunne få nok lyssymbolik.
I årenes løb har skikken med Lucia-optog spredt sig til skoler, kirker og juletræsfester overalt i Danmark. Den mest kendte af alle de svenske Lucia-sange er også for længst omskrevet til dansk. Men morgenvækningen og kåringen af en national Lucia-brud har svenskerne stadig for sig selv.